BIST 9.717
DOLAR 32,55
EURO 34,94
ALTIN 2.442,01
HABER /  GÜNCEL

K.Kore: ABD'ye karşı nükleer silah kullanmaya hazırız

Pyongyang yönetimi, en büyük nükleer tesisi Yongbyon'daki faaliyetlerine yeniden başladığını açıkladı. K.Kore'nin resmi haber ajansındaki açıklamada "ülkenin her zaman ABD'ye karşı nükleer silah kuyllanmaya hazır olduğu" belirtildi.

Abone ol

Kuzey Kore, en büyük nükleer tesisi Yongbyon'daki faaliyetlerine yeniden başladığını açıkladı.

Ülkenin resmi haber ajansı KCNA'nın haberine göre Kuzey Kore nükleer silahlarının "kalitesini ve sayısını" artırıyor.

Haberde, "Kuzey Kore'nin ABD'ye karşı nükleer silah kullanmaya her zaman hazır olduğu" belirtildi.

Yongbyon'daki reaktörde faaliyetler 2007'de durdurmuştu. Ancak Kuzey Kore iki yıl önce reaktörün tekrar aktif hale getirileceğini açıklamıştı.

Kuzey Kore'den dün yapılan açıklamada da ülkenin uzun menzilli füze kapasitesinin geliştirildiği ve yeni uyduların da faaliyete hazır olduğu kaydedilmişti.

'Askeri kapasiteyi hatırlatıyorlar'

Kuzey Kore'nin nükleer kapasitesi tam olarak bilinmiyor.

Pyongyang'ın nükleer başlıklı füze ürettiği yönündeki açıklama, ABD'li yetkililer tarafından şüpheyle karşılanıyor.

Uzmanlar arka arkaya yapılan iki açıklamanın planlı olduğunu ve dünyaya Kuzey Kore'nin askeri kapasitesini hatırlatma amacını güttüğünü kaydetti.

'Kuzey Kore nükleer hırslarından vazgeçmedi'

Güney Kore'den bildiren BBC muhabiri Stephen Evans, Kuzey Kore'nin bir ay iktidar partisinin kuruluşunun 70. yıl dönümünü kutlayacağını hatırlatıyor. Evans, son iki açıklama ile bu kutlamalara hazırlanıldığını belirtiyor ve şöyle devam ediyor:

"Ülkenin ana nükleer reaktörünün tekrar faaliyete geçtiği ortaya çıktı. Bu reaktör, atom bombası yapımında da kullanılabilir. Ancak Kuzey Kore uydu ile uzun menzilli füze ateşlemeye hazır olduğunu söylüyor. Diğer ülkeler bunun ABD'ye gönderilebilecek, nükleer başlıklı uzun menzilli füzeler için deneme olmasından korkuyor.

Bu durum, Kuzey Kore'nin buna kapasitesi olduğu anlamına gelmiyor ancak nükleer hırslarından ve uzun menzilli nükleer silah sahibi olma amacından vazgeçmediğini ortaya koyuyor."