BIST 9.885
DOLAR 32,52
EURO 34,88
ALTIN 2.450,57
HABER /  DÜNYA

Kızları ya örgüt kölesi yapacak ya satacak

Genç kızları kaçırıyorlar ve onları pazarda satıyorlar. Nijerya'da şoke eden olaylar. 276 kız ya satılacak ya örgüt kölesi yapılacak.

Abone ol

El Kaide’ye yakınlığıyla bilinen terörist Boka Haram örgütü Nijerya’da üç hafta önce 276 genç kızı kaçırdığını doğruladı. Eylemin sorumluluğunu üstlenen örgüt lideri Ebubekir Şekau yayınladığı mesajda “Kızlarınızı ben kaçırdım. Onları pazarda satacağım” dedi.

ABD ise Nijerya'ya kızları kurtarmak için yardım önerdi.

Boka Haram’ın yayınladığı ve 57 dakika süren görüntülü mesajda ayrıca “Batı tarzı eğitim sona ermeli. Genç kızlar okulu bırakmalı ve evlendirilmeli” tehditleri de savruldu.

BAZILARI SATACAĞIM BAZILARINI KÖLE YAPACAĞIM

Boka Haram adlı radikal örgüt yaşları 17 ila 18 arasında değişen bu genç kızların bir kısmını satacağını, bir kısmını ise radikal örgüt elinde köleleştireceğini duyurdu.

12 DOLARA SATILIYORLAR

Bölgeden gelen tanıklıklar ise genç kızların Çad ve Kamerun sınırında 12 dolara satıldığı yönünde… Afrika’daki terör örgütleri arasında en tehlikelisi olarak bilinen Boka Haram Nijerya’da şeriat yasalarının uygulanmasını ve batı tarzı eğitimin son bulmasını istiyor. Terör örgütü son on yılda düzenlediği kanlı eylemlerde dört binden fazla kişinin ölmesine neden oldu.

ABD YARDIM ÖNERDİ

ABD, kız öğrencilerin kurtarılması için yardım önerisinde bulundu. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, kaçırma olayının "öfkeyle karşılandığı" belirtildi ve ABD'nin kuretarma çalışmalarında yardıma hazır olduğu ifade edildi.

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, Başkan Barack Obama'nın konu hakkında bilgilendirildiğini söyledi ve ulusal güvenlik ekiplerinin gelişmeleri yakından izlediğini belirtti.

Carney, "ABD Dışişleri Bakanlığı Nijerya makamlarıyla sürekli olarak temas halinde. Bu genç kadınların kurtarılabilmesi için neler yapılabileceğine bakıyoruz" dedi.

OKULDAN KAÇIRDILAR

Nijerya polisi, Borno eyaletindeki bir ortaokuldan kaçırılan kızlardan 276’sının halen rehin tutulduğunu, 53’ünün ise kaçmayı başardığını açıklamıştı.

Sabah saatlerinde açıklama yapan Nijerya Devlet Başkanı Goodluck Jonathan, kaçırılan kızların nereye götürüldüğünü henüz tespit edemediklerini söylemişti.

Kız çocukların kaçırılmasından bu yana ilk kez bir açıklama yapan Jonathan Nijerya halkına seslenirken, "Size söz veriyorum, kızlarımız her nerede olursa olsun onları bulacağız" dedi.

Kızların yüzde 90'ının Hıristiyan olduğunu açıklayan Jonathan, hükümetin çocukların serbest bırakılması için Boko Haram ile müzakerelere başladığı iddialarını yalanladı.

BOKA HARAM NE DEMEK

İsmi “Batı eğitimi haramdır” anlamına gelen Boko Haram, bu yıl ülkenin kuzey doğusundaki üç eyalette düzenlediği saldırılarla 1500'den fazla kişinin ölümüne neden oldu. Nijerya ordusu ile Boko Haram arasında çatışmalar dört yıldır devam ediyor.