BIST 10.277
DOLAR 32,33
EURO 34,84
ALTIN 2.390,19
HABER /  DÜNYA

Kitap okumuyorsanız risk altındasınız

Mersin Üniversitesi’nin (MEÜ) yaptığı bir araştırmaya göre, kitap okumayan ve internetle ilişkili hobilere sahip olanlarda ’internet bağımlı...

Abone ol

Mersin Üniversitesi’nin (MEÜ) yaptığı bir araştırmaya göre, kitap okumayan ve internetle ilişkili hobilere sahip olanlarda ’internet bağımlılığı’ riskinin daha fazla olduğu bildirildi.
MEÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı ile Psikiyatri Anabilim Dalı tarafından yürütülen ’Lise Öğrencilerinde İnternet Bağımlılığı ve Etkileyen Faktörler’ başlıklı araştırma tamamlanarak, sonuçlarıyla ilgili bir rapor yayınlandı. Rapora göre kitap okumayan ve internetle ilişkili hobilere sahip olanlarda ’internet bağımlılığı’ riski daha fazla. Toplumsal bir sorun haline gelen internet bağımlılığının liseli öğrenciler arasındaki yaygınlığı ile internet bağımlılığını etkileyen risk faktörlerinin araştırılmasını amaçlayan ve 12 Mart-6 Nisan 2012 tarihleri arasında sürdürülen çalışmaya, Mersin’deki liselerde okuyan 609’u erkek ve 547’si kız olmak üzere toplam bin 156 kişi katıldı. Çalışmada katılımcılara internet kullanımına ayrılan zaman, internet kullanma alışkanlığı, internete bağlanılmadığında yaşanan ruhsal ve sosyal sorunlar, internetin ders ve arkadaş ilişkilerine etkisi gibi özellikleri belirlemeye yönelik sorular yöneltildi ve verdikleri cevaplar sonucu 81 puan ve üzerinde alan kişiler ’internet bağımlısı’ olarak tanımlandı. Raporda çalışmaya katılan öğrencilerin yüzde 79’unun evinde bilgisayar, yüzde 64’ünün evinde internet bağlantısı, yüzde 88.6’sının en az bir ’e-mail’ hesabı ve yüzde 90.5’inin de en az bir sosyal ağ hesabının olduğu tespit edildiği belirtildi.

ERKEKLER İNTERNETE DAHA BAĞIMLI
Rapora göre, çalışmaya katılan öğrencilerin yüzde 15.1’i internet bağımlısı. İnternet bağımlılığı oranı kızlarda yüzde 9.3 iken, bu oran erkeklerde yüzde 20.4’e yükseliyor. İnternet bağımlılığı 11’inci sınıflarda yüzde 10.4 iken, bu oran 9’uncu sınıfta yüzde 18’e çıkıyor. Kitap okuma alışkanlığının artması halinde internet bağımlılığının azaldığına dikkat çekilen raporda, haftada ve ayda en az bir kitap okuyan öğrencilerde internet bağımlılığı oranları yüzde 10.4 ve yüzde 11.8 iken, bu oranın daha seyrek kitap okuyanlarda yüzde 16.9, hiç kitap okumayanlarda ise yüzde 32.8’e çıktığı aktarıldı.
İnternet bağlantısı olmayanlarda günlük ortalama bilgisayar kullanma süresi 1,5 saat iken, internet bağımlılarında bu sürenin 3 saate çıktığının ifade edildiği raporda, Anadolu ve meslek liseleri ile özel ve düz liselerde okuyan öğrencilerin internet bağımlılığı oranları arasında fark olmadığı da kaydedildi. Yaş, cinsiyet, hobi ve bilgisayar başında geçen süre gibi faktörlerin internet bağımlılığını etkilediği belirtilen raporda, şu bilgilere yer verildi:
“Erkek olmak internet bağımlılığını iki kat artırmaktadır. Haftada en az bir kitap okuyanlara kıyasla internet bağımlılığı ayda birden daha az kitap okuyanlarda 2.1 kat, hiç kitap okumayanlarda ise 3.3 kat daha fazladır. Günlük bilgisayar başında geçen her saat internet bağımlılığı riskini 1.2 kat artırmaktadır. Depresyon ve olumsuz benlik durumu internet bağımlılığını 1.03 ve 1.05 kat artırmaktadır.”
Liseli öğrenciler arasında internet bağımlılığının oldukça yaygın olduğunun tespit edildiği çalışmada, internet bağımlılığının önlenmesi için öğrencilerin bilgisayarla ilişkili hobiler dışında hobiler edinmesinin sağlanması, bilgisayar kullanım sürelerinin kısaltılması ve kitap okumaya yönlendirilmesi önerildi.
(İHA)