BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  GÜNCEL

Kırkınızdan sonra böyle olabilirsiniz!

Akromegali hastalığı 40-50 yaşları arasında tavan yapıyor. Eliniz, ayağınız, çeneniz, burnunuz aşırı büyüyor.

Abone ol

Beynin merkezinde bulunan hipofiz bezinden fazla büyüme hormonu salgılanmasından ortaya çıkan ve el, ayak, çene, burun gibi vücut uzuvlarının aşırı büyümesine neden olan akromegali hastalığını daha çok hastanın tipik görüntüsünün ele verdiği belirtildi.

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahri Bayram, "Bize en çok hasta getirenler genelde o hastalığa sahip olan insanlar oluyor. Bu yüzden akromegali hastalığına hastaların teşhis ettiği hastalık diyebiliriz" dedi. Prof. Dr. Bayram, hastalığın erken teşhis edilmesi durumunda fazla büyüme hormonu salgılanmasına neden olan tümörün ameliyatla beyinden çıkarılarak hastanın sağlığa kavuşturulabildiğini, hastalığın geç teşhisi durumunda ise tedavinin yine ameliyat, fakat hastanın ömür boyu ilaç kullanma riskinin çok fazla olduğunu söyledi.


Prof. Dr. Fahri Bayram, akromegalinin beynin merkezinde bulunan hipofiz bezinden salgılanan büyüme hormonunun fazlalaşmasından ortaya çıkan ve seyrek görülen bir hormon hastalığı olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Bayram, "Seyrek görülmesi istatistiklere göre; hastalık 1 milyon kişide yılda 60 ila 100 hastada görülür. Seyrek görülmesinin yanında çok yavaş ilerleyen bir hastalıktır. Ortalama dünyada yapılan bir incelemede hastalık başladığından teşhis konulana kadar geçen sürenin 7 yıl olduğu bildirilmiştir. Yani hastalık çok yavaş ilerler. Ama hastalık erken teşhis edilmezse, ömür boyu hasta bununla uğraşıyor ve birçok problem ortaya çıkıyor. Erken tedavi edilirse beyinde fazla hormon salgılanmasına neden olan tümör ameliyatla çıkarılıyor ve hasta tamamen sağlığına kavuşuyor. Ancak geç teşhis edilirse; yine ameliyat tek tedavi. Fakat bunun yanında hasta ömür boyu devamlı ilaç kullanıyor, aylık iğneleri ömür boyu kullanmak zorunda kalıyor. Hastalığın diğer önemli özelliği de vücutta bütün sistemleri etkilemesi. Hastalık başta kalp damar sistemi olmak üzere bütün sistemleri etkileyerek kalp damar hastalıklarına, uzun süre ve tedavi edilmeyen vakalarda ise çeşitli kanserlere neden oluyor" diye konuştu.

Akromegali hastalığının en önemli belirtisinin vücutta, ellerde, ayaklarda, çenede, burunda büyümelere yol açması olduğunu belirten Prof. Dr. Bayram, "Ellerde enine büyüme olur. Kare el dediğimiz bir şekil ortaya çıkar. Bunun yanında tansiyon yüksekliği ile şeker ortaya çıkabilir. Hastada horlama, terleme, sinirlilik gibi değişik belirtiler oluşur. Ama en önemli tespit hastanın tipik görünümüdür. Çok ilerlemiş vakalarda görme şikâyeti oluşmakta. Bu hastalığın ilginç bir yanı da çoğunun tesadüfen tespit edilmesi. Yani direkt şüphelenerek tespit çok az. Tesadüfen tespit ediliyor. Hasta ağrıları nedeniyle fizik tedaviye gidiyor, orada hastalık belli oluyor. Vücudundaki bir şikâyet nedeniyle plastik cerrahiye gidiyor, orada hastalık belli oluyor. Direkt bize başvuran hasta sayısı çok az. Bunun yanında bize en çok hasta getirenler, o hastalığa sahip olan insanlar. Bu yüzden akromegali hastalığına hastaların teşhis ettiği hastalık da diyebiliriz" ifadelerini kullandı.

Akromegalili hastalığının genelde her yaş grubunda görülebildiğini, ancak 30 yaşından sonra hastalığın görülme sıklığının daha fazla olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Bayram, "30 yaşından önce görülenler genetik ve ailevidir. Genetik nedenler yüzde 5 oranlarında. Bu hastalık 40'lı 50'li yaşlarda zirve yapıyor" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Bayram, açıklamasında hastalığın öncelikli tedavisinin ameliyat olduğunu belirtirken, "Hastalığı teşhiste önce hastanın görüntüsüne, sonra kan tahlilleri ve testlere başvuruyoruz. Hastalığı teşhis ettiğimizde ise hastayı ameliyat ediyoruz. Hastalık erken teşhis edildiğinde tümörün beyinden çıkarılması ve hastanın tam sağlığa kavuşturulması mümkün. Hastalık ilerlediğinde yine hastayı ameliyat ediyoruz, fakat hastalarımızın büyük kısmında tümör tam çıkarılamıyor. Ameliyatla tam çıkarılmayan ilaç tedavisi olan hastaların aylık devlete maliyeti 3-4 bin TL'yi buluyor. Yani hastalığın tedavisi oldukça masraflı" dedi.

15 NİSAN'DA "AKROMEGALİ HASTA HAKLARI" GÜNÜ DÜZENLENECEK

Prof. Dr. Fahri Bayram, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metobalizma Hastalıkları Bilim Dalı tarafından 15 Nisan 2010 tarihinde "Akromegalili Hasta Günü" düzenleneceğini bildirdi. Prof. Dr. Bayram, Gevher Nesibe Hastanesi Başhekimlik Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilecek saat 10.00-12.00 arası yapılacak hasta gününde “akromegali” konusunun hastalar açısından enine boyuna ele alınacağını, tüm hastaları ve hasta yakınlarını toplantıya beklediklerini sözlerine ekledi.