BIST 9.717
DOLAR 32,56
EURO 34,92
ALTIN 2.443,45
HABER /  DÜNYA

Kimyasal silahları kim imha edecek?

Suriye'deki kimyasal silahları hangi ülkenin imha edeceğine Kasım ayı içinde karar verilecek. Talip ülkeler arasında ABD ve Rusya da var.

Abone ol

NORVEÇ Başbakanı Jens Stoltenberg, Suriye'deki kimyasal silahlarını ülkelerinde imhası konusunda ABD ve Rusya'nın talepte bulunduğunu bildirirken konunun kasım ayında keslik kazanacağını açıkladı.

Norveç devlet televizyonu NRK1'e konuşan Sosyal Demokrat İşçi Partili Başbakan Jens Stoltenberg, BM Güvenlik Toplantısı'nda ABD ve Rusya'dan yapılan teklifte Suriye'deki kimyasal silahların Norveç topraklarında imha edilmesi istendiğini belirtti. Ellerinde bu tür imha için gerekli donanımların olmamasına karşın telif eden ülkelerden özellikle ABD'nin kimyasal silahları imha etmek için geçici olarak mobil bir aracı Norveç'in hizmetine sunmaya hazır olduğunu açıkladı. Ülkenin coğrafi konumu nedeniyle bu teklifin yapıldığını ifade eden Stoltenberg, "Bunun nedeni de ülkemizdeki politik istikrar ve suyun bol olması. Çünkü kimyasal silahların imha edilmesinde yani zehirli gazların öldürülmesinde çok fazla su kullanılması gerekiyor" dedi.

Başbakan Stoltenberg, Suriye'nin elinde bin tonun üzerinde sinir gazı ve kimyasal madde bulunduğu ve bunların en geç 2014 yılı ortalarına kadar imha edilmesine karar verildiğini söyledi. Yeni hükümeti kuracak sağ partinin de bilgilendirilerek kasım ayında kadar cevap vereceklerini kaydeden Başbakan Stoltenberg, talebe olumlu cevap verildiği takdirde taşınması çok tehlikeli olan bazı kimyasal silahların Suriye'de imha edileceğini duyurdu.