BIST 10.231
DOLAR 32,34
EURO 34,79
ALTIN 2.389,84
HABER /  DÜNYA

Kimyasal silah kullananlar cezalandırılmalı

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Gümrükçü, “Kimyasal silah kullanmak her şart altında insanlığa karşı işlenmiş bir suç, uluslararası hukuk...

Abone ol

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Gümrükçü, “Kimyasal silah kullanmak her şart altında insanlığa karşı işlenmiş bir suç, uluslararası hukukun en ağır şekilde ihlalini teşkil etmektedir. Bu bakımdan sorumlularının tespit edilerek cezalandırılması gerekir” dedi.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gümrükçü, Bakanlıkta basın toplantısı gerçekleştirdi. Gümrükçü, bugün Davutoğlu’nun Irak Meclis Başkanı Nuceyfi ile görüşeceğini belirterek, gelecek hafta sonu New York’a Birleşmiş Milletler Genel kurulu toplantısına katılacağını ifade etti.
Bakanlık sözcüsü Gümrükçü, Bakan Davutoğlu’nun temasları ve kimyasal silahların uluslar arası kontrol altına alınmasıyla ilgili olarak, kimyasal silahların imha edilmesinin olumlu bir gelişme olduğunu kaydederek, “Bu konuda sadece Türkiye değil, herhalde uluslararası toplumun çoğunluğu da şüpheler yaşıyor. Özü itibariyle sonuca ulaşması halinde memnuniyetle karşılanabilecek bir gelişme olabilir” ifadelerini kullandı.
Kimyasal silah kapasitesinin kontrol altına alınmasının kimyasal silah kullanımının sorumluluğunu ortadan kaldırmayacağına dikkat çeken Gümrükçü, “Kimyasal silah kullanmak her şart altında insanlığa karşı işlenmiş bir suç, uluslar arası hukukun en ağır şekilde ihlalini teşkil etmektedir. Bu bakımdan sorumlularının tespit edilerek cezalandırılması gerekir. Sadece 21 Ağustos’ta değil, Suriye’de Esad rejimi kimyasal silah kullanmıştır. Bundan sorumlu bulunarak cezalandırılması gerekir. Yeni süreç, hesap verme zorunluluğunu ortadan kaldırmamalıdır” şeklinde konuştu.
Suriye’de kimyasal silah kullanımının krizin bir parçası olarak değerlendiren Gümrükçü, “Kimyasal silah kullanımı tek başına Suriye’deki krizin tamamının oluşturan unsur değildir. 2,5 yıldan uzun süren bir kriz, yüz binden fazla ölen insan, 2 milyon insanın yelerinden edilmiş olması. Bunun tek sebebi de ayrım gözetmeden giderek artan şiddet uygulayan bir rejim” diye konuştu.
PYD Başkanı Salih Müslim’in Türkiye’ye gelmesi konusunda mutabakat olmadığını söyleyen Gümrükçü, büro açılması konusunun ise gündeme gelmediğini kaydetti.
Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi adaylığının BM yönelik eleştiriler nedeniyle tehlikeye girmesi konusunda Gümrükçü, “Güvenlik Konseyi’nin daha etkin, daha iyi işleyişine açıklamaya yönelik fikirleri ciddi kararlılığı olması bakımından bize yarar sağlayacak konu olabilir” şeklinde konuştu.
’Türkiye stratejisini nasıl belirleyecek’ sorusuna Gümrükçü, Türkiye’nin Suriye politikasının devam edeceğini söyledi. Gümrükçü, “Suriye konusunda etkin ve acil adımlar atılması gerektiğini düşünüyoruz. Uluslararası toplumun bu konuda sürekli uyarmaya ve harekete geçirmeye devam edeceğiz” ifadesini kullandı.
Türkiye’deki Suriye vatandaşlarına ne zaman kapı kapanabileceği konusundaki soruya 4 ülkenin istiap hadlerinin aşıldığı konusunda ortak bir görüş olduğunu vurgulayan Gümrükçü, şunları dedi:
“Bunu durdurmak veya sona erdirmek gibi bir durum söz konusu değil. Elimizden gelen imkanlarla bu politikayı devam ettireceğiz.”
Türkiye’nin şu ana kadar 2 milyar dolar harca yaptığını belirten Gümrükçü, bu paranın sadece 1334 milyon dolarını uluslar arası kuruluş ve diğer ülkelerden geldiğini kaydetti. Gümrükçü, “Uluslar arası topluma, komşu ülkelere bu yüklendikleri yükü hafifletmek amacıyla her türlü yardım, maddi yardım gerekse açık kapı politikası çağrısında bulundu” diye konuştu.
Gümrükçü son olarak gazetecilere de uyarılarda bulunarak, gazetecilerin gidecekleri ülkede Türk Büyükelçiliği ile temasa geçmeleri konusunda uyardı. Gümrükçü, gazetecilerin gidecekleri ülkede mevzuatlar konusunda detaylı bilgi almaları konusuna işaret etti.
(İHA)