BIST 10.471
DOLAR 32,74
EURO 35,01
ALTIN 2.440,32
HABER /  DÜNYA

KİMYA İHRACATI YENİDEN YÜKSELİŞTE

İhracat yarışındaki iddiasını koruyan kimya sektörü, Nisan ayındaki 1 milyar 440 milyon dolarlık ihracat atağı ile yeniden otomotiv sektörün...

Abone ol

İhracat yarışındaki iddiasını koruyan kimya sektörü, Nisan ayındaki 1 milyar 440 milyon dolarlık ihracat atağı ile yeniden otomotiv sektörünün ardından ikinciliğe yerleşti. Kimya sektörünün Nisan ayı verileri, ekonomik durgunluğun hakim olduğu Avrupa pazarındaki ihracat artışının da müjdesini verdi. Yılın dört ayındaki kimya ihracatı ise 5 milyar 681 milyon dolara ulaştı.
Geçtiğimiz ay en fazla ihracat yapılan ülke yüzde 161 rekor artışla Hollanda olurken, Irak ve Mısır ilk üçteki diğer ülkeler olarak sıralandı. Almanya, İtalya, İran, Rusya, Azerbaycan-Nahcivan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti üst sıralarda yer alan diğer ülkeler oldu.
Ocak - Nisan döneminde de ilk üçteki ülkeler değişmedi. Mısır, Irak ve Hollanda yılın ilk dört ayında yine en fazla ihracat yapılan ülkeler olarak dikkat çekerken, en çok kimya ihracatı gerçekleştirdiğimiz diğer ülkeler ise şöyle: Almanya, Malta, İran, Rusya, İtalya, İspanya, Azerbaycan ve Nahcivan. Bu dönemde İngiltere, Fransa ve İspanya gibi AB ülkelerinin yanı sıra kimya ihracatçısının yakın markajında yer alan Güney Afrika Cumhuriyeti’ne yüzde 809 oranında ihracat yapıldı.
İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, dünya ekonomisindeki durgunluğa rağmen kimya ihracatını daha yukarıya taşımak adına çalışmalarına devam ettiklerini belirtti. Akyüz, “Türkiye ekonomisinin büyümesine ihracatın önemli bir katkısı var. Sektör olarak, Türkiye ihracatında ikinci sıradayız. Global ekonomideki olumsuzluklara rağmen AB pazarındaki artış bizi daha da ümitlendiriyor ve gelecek aylarda AB pazarındaki artışların sürekli olabileceğinin sinyalini veriyor. İhracatçımızı Amerika’dan Ortadoğu’ya kadar uzanan geniş bir coğrafya ile buluşturuyoruz. Nisan ayı ile birlikte ihracatımız yeniden yükselişe geçti. İkinci çeyrekte ihracatımızın daha iyi bir performans sergileyeceğini düşünüyoruz. Dünyanın dört bir yanına düzenlediğimiz milli katılımlı fuarlar ve pazar araştırmaları tüm hızıyla sürüyor. Türkiye’nin büyümesine olan katkımızı artırmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
(İHA)