BIST 10.269
DOLAR 32,20
EURO 34,79
ALTIN 2.437,70
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Kılıçdaroğlu'ndan Taksim'de 1 Mayıs isteği

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Taksim'de 1 Mayıs konusunda da hükümetin karşısında bir tutum izledi.

Abone ol

Atatürk Yaşam ve Spor Köyü Tesisleri'nde düzenlenen Roman Çalıştayı'na katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, burada yaptığı konuşmada, şunları söyledi:

"Hangi koşullarda olursa olsun, bütün yurttaşlarımızla, kimliği, inancı ne olursa olsun, beraber yaşayacağız. Çünkü bu güzel ülkeyi beraber kurduk. Biliyorum eğitim sorununuz var ve çocuklarınız sağlıklı eğitim almıyor. Bunun için mücadele edeceğiz, eğitimde ayırımcılığa kesinlikle son vereceğiz. Konut sorununuz var, onu da biliyorum. Kentin içinde sizleri yerinizden söküp, kentin varoşlarına atıyorlar. TOKİ konutlarında oturmaya zorunlu kılıyorlar sizleri. Yapacağımız şu; bahçeli konutlar olacak ve Roman kardeşlerimiz kendi kültürlerini bahçeli konutlarda oturarak sürdürecekler. Sağlık, iş sorunlarınız var biliyorum. İşiniz, aşınız olmalı. Huzur içinde, beraberce, özgürce bu güzel ülkede yaşamalıyız, yaşayacağız. Bu kararlılığımızı sonuna kadar sürdüreceğiz."

ARTIK OYUMUZU SATMAK İSTEMİYORUZ
Etkinlikten ayrılırken basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Kılıçdaroğlu, Roman vatandaşların, eğitim, sağlık, konut gibi sorunları olduğunu anlatarak, " 'Artık bir kilo makarna, bir kilo pirinç ile oyumuzu satmak istemiyoruz. Çalışmak istiyoruz. Seçimlerde sadece seçmen olarak değil, seçilen kişi olarak da seçimlere katılmak istiyoruz' diyorlar. Talepleri son derece doğru. Biz bunları değerlendireceğiz" diye konuştu.

"KAYGILARIN GİDERİLMESİ GEREKİYOR"
Kılıçdaroğlu, barış süreci ile ilgili sorular üzerine şöyle konuştu: "Ülkemizde huzurun, barışın olmasını isteriz. Hiç kimsenin saçının teline zarar gelmemesini isteriz. Ülkemiz güzel bir ülke, insanlarımız barışa susamış. Ama bilmediğimiz bazı gelişmeler var. Vatandaşın kafasında ciddi kaygılar var. Bu kaygıları giderecek olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, çıkacak millete görüşmelerin, pazarlıkların ne olduğunu, hangi aşamaya gelindiğini açıklayacak. Biz bunu bekliyoruz. Sayın Başbakan'ın konuşması gerekiyor. Konuşmadığı taktirde tek bir kanalda halk bilgileniyor. Ya Kandil'den veya Abdullah Öcalan'ın mektubundan bilgileniyor. Bu doğru değil. Doğru olanı, bu ülkeyi yönetenlerin, bu süreci nasıl götürdüklerini halka anlatmalarıdır. Siyasi partilerin, sivil toplum kuruluşlarının, halkın süreçle ilgili kaygılar var ve bu kaygıların giderilmesi gerekiyor."


"BU BİR BAYRAM, GİTSİNLER TAKSİM'DE KUTLASINLAR"
1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanması konusundaki tartışmaların hatırlatılması üzerine Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: "1 Mayıs'ın kavgasız geçmesini istiyorum. Özellikle siyasal iktidarın bu konuda biraz toleranslı olması, herhangi bir çatışmanın çıkmaması açısından çok önemlidir. Eğer hükümet bu konuda daha toleranslı olursa sanıyorum daha sağlıklı bir sonuç ortaya çıkar. İşçiler Taksim'de yapmak istiyorlarsa, bu bir bayram, gitsinler Taksim'de 1 Mayıs'ı kutlasınlar. Bundan ötürü yasak getirmenin bir anlamı yok. Yasağın arkasında çatışma var. Çatışma doğru bir şey değil. Bir bayram havası içinde işçiler 1 Mayıs'ı kutlamak istiyorlarsa, Taksim'de mi, bırakın Taksim'de kutlasınlar. Kadıköy'de mi, bırakın Kadıköy'de kutlasınlar. Yasaklarla bir olayı engellemek mümkün değildir."