BIST 9.525
DOLAR 32,52
EURO 34,73
ALTIN 2.485,97
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Kılıçdaroğlu'ndan olay referandum açıklaması

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 16 Nisan'daki referandumun sonuçlarının meşru olmadığını iddia etti. Kılıçdaroğlu, hayır oylarının YSK'da çalındığını ileri sürdü.

Abone ol

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 16 Nisan'daki referandumda kazananın "hayır" oyları olduğunu iddia etti. YSK'da oyların çalındığını ileri süren Kılıçdaroğlu, mühürsüz oy pusulalarının sayısının ise kimse tarafından bilinmediğini söyledi.

Kemal Kılıçdaroğlu, dün akşam NTV canlı yayınında Ahmet Arpat ve Simge Fıstıkoğlu'nun sorularını yanıtladı. 16 Nisan'daki halk oylamasında "hayır" çıktığını bütün dünyanın kabul ettiğini ileri süren Kılıçdaroğlu sonuçların meşru olmadığını söyledi. İşte Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından bazı satır başları:

"Ne hukuk ne kanun ne TBMM’nin iradesini bir kenara attılar. Ben çete diyorum. Yasalara aykırı bir oluşum bir grup bir araya gelir yasalara aykırı karar verir onlara çete denir. YSK benzer bir tercih yaptı. O nedenle hayır çıktığına yüzde yüz eminim. Siyasi otoriteden talimat aldılar yasaları açıkça çiğnediler ve eveti çıkardılar. Bu toplumun vicdanı bunu kabul etmez. Bütün uluslararası raporlarda da gayrimeşru bir referandum olarak tanımlanıyor. Hangi demokraside yasalara aykırı bir düzenleme meşru sayılır. Siz parlamentonun yetkilerini alıp bir kişiye teslim edeceksiniz ve bu ülkenin insanları buna evet diyecekler, hayır dediler.

MÜHÜRSÜZ OY PUSULALARININ SAYISI

Başlangıçta mühürsüz oy pusulaları ayrılmıştı. Dolayısıyla onlar tutanağa daha sonra sayılıp geçirilecekti. YSK bu kararı verip bir mesajla sayılacaktır dendiği andan itibaren hepsi sayıldı. Dolayısıyla kaç tane var kimse bilmiyor.

CHP'NİN GEÇMİŞ SEÇİMLERDEKİ İTİRAZLARI

2010’dan sonra hangi örneği veriyorlar? 2010’dan önce doğrudur var örneği. YSK mühürsüz oy pusulaları kullanıldı diye bir seçimi iptal etti ve ilçede o seçim yenilendi. Yasa bu kadar açıkken sizi nasıl kendinizi parlamentonun iradesinin üstünde konumlandırıyorsunuz ve nasıl yasanın sayılmaz dediğine siz sayılır diyorsunuz.

YSK'DAN CHP İÇİN SUÇ DUYURUSU

Çok memnun olurum. Eğer benimle ilgili çete lafıyla ilgiliyse suç duyurusu götürüp hakimin önüne bunu koyacağım. Başka illerdeki hakimlerin yazdığı muhalefet şerhlerini de koyacağım. Bazı hakimler muhalefet şerhi koydu yasa bu kadar açıkken biz bunu nasıl sayarız dediler. Kendileri muhalefet şerhleri yazdılar. Kanun böyle diyor, genelge böyle, eğitim filmlerinde de böyle, bütün uygulama böyle, sabahtan akşama böyle, 17’de bir talimat alıyorlar ve bir kişinin başvurusu üzerine bütün bunları yok sayıp yeniden sayıyorlar. O yüzden burada kazanan hayır. Çalınan oy YSK’da gasp edildi. YSK’nın nasıl olsa evet çıkaracağı konusunda o kadar eminler ki seçimler sonuçlanmadan biz kazandık dediler, balkon konuşması yaptılar vesaire. Ama bütün dünya bu olaya tanıklık etti ve bunun doğru olmadığını bütün dünya kabul ediyor.
Bir üye dışında YSK için suç duyurusu yapacağız. YSK ile seçim gayrimeşru hale getirildi."

Kılıçdaroğlu'ndan adaylık açıklaması

Sağlar'dan Kılıçdaroğlu'na anında cevap