BIST 10.725
DOLAR 32,18
EURO 34,94
ALTIN 2.437,22
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a AB suçlaması

CHP lideri Kılıçdaroğlu, AB sürecini eleştirirken yine hükümeti eleştirdi.

Abone ol

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın Putin'e yaptığı "Şangay Beşlisine girelim" teklifini sağlıklı bulmadığını söyledi. Hükümetin yaptığı en büyük yanlışın müzakere sürecinde yaptığı anlaşmalar olduğunu iddia eden Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın altına imza attığı anlaşmaların gereğini yerine getirmediğini savundu.

Portekiz'nin Cascais kentinde düzenlenen Sosyalist Enternasyonel toplantısına katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türk basın mensuplarına gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Gündemdeki Şanghay Beşlisi hakkındaki soruya cevap veren Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın "Şanghay Beşlisine girelim şeklindeki bir önerisini sağlıklı bulmadığını söyledi. Türkiye'nin yönünü Doğu'ya değil Batı'ya çevirdiğini anlatan Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:

"Üstelik bu hedefimiz yeni değil. 1071'den beri hedefimiz bizim yönümüz Batı'ya dönüktür. Batı derken biz coğrafyayı kastetmiyoruz. Batı derken çağdaşlığı, uygarlığı kastediyoruz. O bağlamda Tolstoy Batılıdır. Batı derken bizim Batı'nın etik, ahlaki değerlerini almamız lazım. Eğer bir yerde yolsuzluk varsa siyasetçi hemen üzerine gider, eğer kendisi yolsuzluğa bulaşmışsa ertesi gün kendisi istifa eder. Biz bu değerleri almak zorundayız. Bizdeyse yolsuzluk yapanın koltuğu sağlam hale geliyor. O nedenle biz Batı'nın değerleri derken bunları kastediyoruz, bu değerlere bizim yaklaşmamız lazım."

"ERDOĞAN İMZASININ ARKASINDA DURMUYOR"

CHP olarak Avrupa Birliği'ni çağdaşlaşma projesi olarak gördüklerini ve altına imza attıklarını anlatan CHP lideri, Türkiye'deki siyasal iktidarların görüşleri ne olursa olsun Avrupa Birliği projesine destek verdiğini hatırlattı. Avrupa'nın Türkiye'yi oyaladığını ve başka ülkelere koyamadığı koşulları, Türkiye'nin önüne koymaya başladığını ifade eden Kılıçdaroğlu, hükümetin yaptığı en büyük yanlışın müzakere sürecinde imzaladığı anlaşmalar olduğunu iddia eden Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:

"Avrupa Birliği şimdi 'Onların gereğini yapın' diyorlar, iktidar 'Hayır yapmayacağım' diyor. 'Gereğini yapmazsan müzakere süreci sağlıklı çalışamaz' diyorlar. Sormamız gereken soru şu: 'Avrupa Birliği'nden şikayet eden AKP hükümeti ve Sayın Recep Tayyip Erdoğan o anlaşmaların altını niye imzaladı? Hangi gerekçeyle imza attı? Bunların ileride kendisine sorulacağını bilmiyor muydu?' Biliyordu. Siz bir devletsiniz. Bir imza atacaksanız gereğini yapacaksınız. Şimdi gereğini yapmamak için 50 dereden su getiriyorsunuz. Onlar da diyorlar ki, 'Bu imza sana mı ait?','Evet bana ait diyor', 'O zaman gereğini yap' diyorlar. Geldiğimiz nokta bu"