BIST 9.916
DOLAR 32,42
EURO 34,81
ALTIN 2.430,92
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Kılıçdaroğlu'ndan Davutoğlu'na düello teklifi!

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, seçim vaatleriyle ilgili kaynak eleştirilerine cevap verdi. Kılıçdaroğlu, Davutoğlu'na bir de teklifte bulundu.

Abone ol
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seçim vaatleriyle ilgili Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in eleştirilerine cevap verdi. Şimşek'in başta vergi toplamak olmak üzere alan bilgisinin bulunmadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, istemesi halinde bakana ders verebileceklerini söyledi. Kılıçdaroğlu, Başbakan Davutoğlu'nu da seçim bildirgelerini tartışmak üzere televizyona çağırdı.

NTV'ye konuk olan Kemal Kılıçdaroğlu, Oğuz Haksever'in moderatörlüğünde Mustafa Karaalioğlu, Murat Yetkin ve Funda Görey'in sorularını yanıtladı.
 
Ekonomik vaatlerine  ilişkin iktidardan gelen eleştirilere yanıt veren CHP Lideri, Başbakan Davutoğlu'nu da AK Parti ve CHP'nin projelerini canlı yayında karşılıklı tartışmaya davet etti.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), milletvekili geçici aday listesinde İzmir 2. bölgeden CHP 6. sıra adayı olarak yer alan Atilla Sertel'in adaylığını, "Basın İlan Kurumu'ndaki görevinden süresi içinde istifa etmediği" gerekçesiyle yapılan itiraz sonucu düşürmüştü.
 
Kılıçdaroğlu, Sertel'in adaylığının düşmesiyle ilgili olarak ise ''Önseçime girdi başarılı oldu iyi bir gazeteci. Şikayet edenleri araştırıyorum. Eğer bizim partili ise kesinlikle bu partide kalmayacaklar'' dedi.
 
''CHP-MHP-HDP KOALİSYONU GERÇEKLEŞMEZ''
 
Kemal Kılıçdaroğlu, ''CHP-MHP-HDP koalisyonu sizin için bir koalisyon markası mıdır?'' sorusuna da ''Böyle bir koalisyonun gerçekleşebileceğine inanmıyorum'' yanıtını verdi. İşte Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından bazı satır başları;
 
"BAKANI ÜYE OLMAYA BEKLİYORUZ"

Sayın Bakanı bekliyoruz, gelip üye olursa mutlu oluruz (Mehmet Şimşek) . Ben size bugüne kadar konuşulmamış rakamları vereceğim. Ben eski bir hesap uzmanıyım, devlet bütçesinden sonraki en büyük bütçeyi topladım. Bu konuda hiç mütevazi değilim. Maliye camiası da sosyal güvenlik camiası da bunu çok iyi bilir ki, bu ülkede 10 kişi ‘Ben bu ülkede vergi toplamasını bütçe yağmasını harcanmasını biliyorum’ diyorsa birisi benim. Sayın bakanın hiç maliye deneyimi yok, benim var. Verginin nasıl toplandığını bilmez ama ben bilirim. Cumhuriyet Halk Partisi’ne üye olması için önce kısaca bizim eğitimizden geçmesi lazım.



SEÇMENDEN 4 YIL İSTEDİ

 
Bizim amacımız sosyal devleti inşa etmek. Ben 4 yıllık süre istiyorum. Aile sigortası Amerika’da, AB ülkelerinin hepsinde var. Sosyal devlet ailenin çocuğunun, yaşlının işsizin geleceğini güvence altına alan devlettir. İşsizlik sigortası var mı var ama işsizlikte var. Hastalık sigortası var ama hastalıkta var. Analık sigortası var mı var. Uluslar arası çalışma örgütünün kabule ettiği 102 sayılı uluslararası sözleşme. Türkiye bu sözleşmeyi 1974 yılında kabul etmiş. Neden son madde olan aile sigortası hayata geçirilmiyor? Çünkü yoksullar siyasal iktidarın arka bahçesine dönüştürülmek isteniyor. Aile sigortası sosyal devletin koruması demektir. Emeklilik yaşı 65’e çıktı. 60 yaşındasınız ve patron senin iş akdini feshediyorum ayrıl. 60 yaşında kimse iş vermiyor nasıl geçineceksiniz? Aile sigortası orada devreye girecek. 

"SEÇİM VAATLERİNİN YILLIK MALİYETİ HESAPLANDI MI?"
 
Kaynak sorunumuz yok. Sayın Başbakan kaynakla ilgili bizim seçim bildirgemizle ilgili kuşkuya düşüyorsa burada oturur birlikte tartışırız. Bizim projelerimiz mi daha tutarlı yoksa kendi projeleri mi oturur, tartışırız uygar iki insan olarak.
 
Bütün onların hesabı yapıldı ama rakamları keşke getirebilseydik. Biz bir anlamda bir seçim bildirgesinin ötesinde bir hükümet programı sunduk.

"KREDİ KARTI VE TÜKETİCİ KREDİSİ BORÇLARINI SİLECEĞİZ"

Bütçeye gerçek anlamda yük diye tanımladığımız harcama 720 liralık aile sigortası olacak. Bunun da 720 ile 3 milyon 750 bin haneyi çarparsanız rakam çıkar ortaya. En ciddi rakam borçları sileceğiz dedik, kredi kartı ve tüketici kredisi borçlarını sileceğiz dedik. Sayın Maliye Bakanı diyor ki, “Bunu nasıl yapabilirler”. İki kez yaptı bunu AKP hükümeti. Efendim, bu olursa muhalefet Anayasa Mahkemesi’ne gidermiş. Biz gitmedik. Vatandaşın lehine olan bir konu için niye Anayasa Mahkemesi’ne gidelim. Kendi yaptıklarından bile haberi olmayan bir Maliye Bakanı Cumhuriyet Halk Partisi’ne üye olacaksa vay halimize. Borçlar silinecek. Evet, faizini en az yüzde 80’ini sileceğiz dedim. 

"HEDEF TEK BAŞINA İKTİDAR" 
 
Bizim hedefimiz tek başına iktidar olmaktır. Eğer size dokunan bir devlet, size hizmet eden, elinde sopa olmaya, sizin yaşam tarzınıza, inancınıza, kimliğinize saygı gösteren bir devlet istiyorsanız bizi iktidar yapın. Benim siyasi geçmişim de bürokratik geçmişim de bellidir. Ben siyaseti zenginleşme değil, halka adanmışlık aracı olarak gördüm.Bu ülkede çocuklar, aileler mutlu olsun. Koalisyon her ülkede olabilir. Vatandaşı korkutarak oy alma gibi ucuz politika Türkiye'de üretilmemelidir. Vatandaşın tercihi öyleyse koalisyon da olabilir. “Koalisyon iflastır” diyorsunuz ama 13 yılın sonunda geldiğimiz noktada budur. Kendisi diyor, “kriz vardır” bu ülkede diyor. Dönüp halka şantaj yapıyorsunuz, “Başka yere verirsen iflas olur”. Hiçbir şey olmaz. Sayın Cumhurbaşkanı’nın da sıcak siyasetin dışında olması lazım. Namusu ve şerefi üzerine yemin etti. Namus ve şeref kavramları bizim toplumumuzda çok önemli kavramlardır. Bunların içini siyaseten boşaltırsanız, topluma en büyük kötülüğü yapmış olursunuz. Bir insan namusu ve şerefi üzerine söz verdiği andan itibaren ölümüne sözünün arkasında durur.

KOALİSYON TARTIŞMALARI
 
Doğmamış çocuğa don biçmek gibi bir şey bu. Biz önce halka bir gidelim. Ben bir seçim bildirgesi ile bir Türkiye vizyonu, gelecek vizyonu, mevcut koşulların nasıl iyileştirileceğine ilişkin bir seçim bildirgesi sundum. Kabul göreceğine inanıyorum.

"HDP'YE OY KAYMASI OLABİLİR Mİ?"

Bizim tabanımızdan HDP’ye oy kayışı olabileceğine katılmıyoruz. Tabanımız belli zaten. Bu seçimlerde bırakın oy kaymasını yeni seçmen kitlesi gelecek. Bugün içinde bulunan koşullardan Türkiye'yi çekip çıkarak tek partinin biz olduğuna inanıyoruz. Dürüstlüğü, ahlaki değerleri,  hesap vermeyi görev kabul edişliyle her kuruşun hesabını vermeyi kabul ediyoruz. Biz yeni seçmen kitlesi kazanacağımıza inanıyoruz.
 
HDP’nin parlamentoda olması doğrudur. HDP’nin de Saadet’in de BBP’nin de gelmesi lazım. Siz eğer temsiliyet alanını daraltırsanız sokağı hareketlendirmiş olursunuz. Yüzde 10 seçim barajını niye kaldırmıyorsunuz? “Askeri vesayete karşıyız” diyorsunuz ama darbe  hukukunu savunuyorsun.

AĞRI'DAKİ OLAYLAR

PKK silahlı iniyorsa git yakala, devlet değil misin? Şehre silahlı geldikleri ve halka baskı yaptıkları HDP’ye oy verin diye. Varsa öyle bir şey müdahale edersiniz. Silahlı geldi görmezden gelin iddiamız yok bizim. Valinin, kaymakamın, emniyet müdürünün bütün bunların kamuoyuna sağlıklı duyurulması gerekirdi. Efkan Ala’nın o olayda ne işi var? Kimsiniz siz neden talimat veriyorsunuz?