BIST 10.392
DOLAR 32,47
EURO 34,93
ALTIN 2.410,49
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Kılıçdaroğlu Piri Reis ile yüklendi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu iktidarın dış politikasına eleştirileri tüm hızıyla sürüyor.

Abone ol

Kılıçdaroğlu Akdeniz'de petrol aramaya başlayan Kıbrıs Rum yönetimine karşı hükümeti yetersiz adımlar atmakla suçladı. 

DEDEDEN KALMA ALMAN GEMİSİ

Piri Reis'in Akdeniz'e gönderilmesini Kılıçdaroğlu, "Bizim yaptığımız ise çok eskilerden kalma, dedelerden kalma bir Alman gemisi Piri Reis'i çıkarmak oldu. Eğer Piri Reis ile bu iş çözülecekse ve bunu umuyorlarsa, bu işin çözülmeyeceği belli" sözleriyle eleştirdi.

Kılıçdaroğlu, İstanbul'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Piri Reis'in ana makinası gümrükte mi kaldı?
Araştırma gemisi Piri Reis gemisi ile ilgili tartışmalar sürüyor. Radikal gazetesinde gemiyle ilgili bir haberde Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Avni Benli'nin ''200 bin lira tutan KDV'yi ödeyemediğimiz için ana makina ve jeneratörler gümrükte kaldı'' sözleri yer aldı.

TAM BİR TESLİMİYET

Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin Doğu Akdeniz'de petrol ve doğal gaz çalışmaları yaptığının anımsatılarak, Hükümet'in buna karşı izlediği politikaları nasıl bulduğunun sorulması üzerine de Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

''Tam bir teslimiyet. Önce karar aldılar, doğal gaz, petrol arayacağız diye. Ses çıkmadı. Ufaktan işte 'Asarız, keseriz, savaş ilan ederiz' dediler. Karşı taraf 'Hiçbir şey yapamazsınız, biz bildiğimizi okuruz' dedi. Önce Mısır ile yaptılar, sonra Lübnan ile yaptılar, sonra İsrail ile Münhasır Ekonomik Bölge Sözleşmesi'ni yaptılar. Sonra petrol, doğal gaz arayacak ülkeyle anlaşma yaptılar. Platformu getirdiler. Bizim yaptığımız ise çok eskilerden kalma, dedelerden kalma bir Alman gemisi Piri Reis'i çıkarmak oldu. Eğer Piri Reis ile bu iş çözülecekse ve bunu umuyorlarsa, bu işin çözülmeyeceği belli. Öte yandan Sayın Erdoğan, Amerika'ya bir güvence verdi. 'Biz savaşmayacağız' yani 'Bir tehdit olarak görmeyeceğiz bu olayı' diye güvence verdi. O güvence üzerine sanıyorum, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin eli bir hayli rahatlamıştır.''

pg.20110924151957.jpg

PİRİ REİS'TE KİMLER VAR? 

Piri Reis Doğu Akdeniz'de TPAO öncülüğünde doğalgaz ve petrol araması yapacak. Gemide 3'ü kaptan 3'ü çarkçıbaşı olmak üzere 11 mürettbat var. 8'i Deniz Bilimleri Enstitüsü, 2'si TPAO'dan 10 kişilik bilim heyeti buluyor.

YAŞLI AMA ÖZELLİKLERİ GENÇ

Piri Reis kıyıya yanaşmadan 15-20 gün araştırma yapabiliyor. Boyu 36 m, eni 8.10 m, draftı 2.30- 2.8 m, yüksekliği 3.8 m, tonajı 300 grosston, 80 netton. Gelişmiş iletişim ve konumlama sistemine, oşinografik, biyolojik, jeolojik-jeofizik ekipmanlara ve laboratuvara sahip.