BIST 10.657
DOLAR 32,17
EURO 35,01
ALTIN 2.435,87
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Kılıçdaroğlu o babayiğiti es geçti

'Eski CHP' ile 'yeni CHP'nin kapışması olarak sunulan kurultayda, Kılıçdaroğlu'nun yaptığı konuşma tartışılıyor

Abone ol

Oktay Sağlam
İNTERNETHABER.COM- Kurultay konuşmasında AK Parti'yi eleştirirken "eski CHP"den örnekler veren Kılıçdaroğlu, yeni söylemleri mi ıskalıyor?

HESAPLAŞMAYA VİRGÜL ATILDI

"CHP'de yol ayrımı" iddiaları seslendiriliyor. Kuşkusuz tüzük kurultayları savaşında Kılıçdaroğlu, bilek güreşini çok rahat kazandı. Ancak partinin "kaynayan kazan" görümünden kurtulamadığı da bir gerçek. CHP lideri hem gözdağı veriyor, hem de kopmaların önüne geçmek için zeytin dalı uzatıyor. Muhafeletin iki günlük kurultay performansı, iktidar savaşına nokta değil virgül atıldığını gösteriyor. Delegelerin dörtte birinin kurultaya katılmaması küçümsenemez. Görünen o ki muhalifler Kılıçdaroğlu'nun başında "boza pişirmeye" devam edecek.

İYİ BAŞLADI KÖTÜ BİTTİ

Kılıçdaroğlu, CHP'yi anlatırken ilk yerli uçağın CHP döneminde yapıldığını söylemesi tartışma konusu oldu. Kılıçdaroğlu, konuşmasında "3 Mayıs 1934 kendi yaptığımız uçak Kayseri'den kalktı Ankara'ya indi. Yapabiliyor musun şimdi bunu?" dedi. Oysa tarihi kayıtlar böyle olmadığını söylüyor. Atılan olumlu adımın sonrası pek de parlak değil tek parti iktidarı açısından. 

"BABAYİĞİT"E İKTİDAR DESTEK ÇIKMADI

Cumhuriyet döneminin ilk müteahhitlerden Nuri Demirağ'ın girişimiyle dizayn edilen yerli uçağın test sürüşünde düşmesi ve başmühendisin ölümü proje için yıkım oldu. THK sipariş ettiği uçakların alımından vazgeçti. Kurum mahkemelik olan Demirağ, İsmet İnönü'ye iki defa mektup yazdı ama sonuç alamayınca fabrikasını kapattı.

Yerli uçak Alman motoruyla uçuyordu ve dahası THK ile yapılan şartnamede belirtilen özelliklere uymuyordu. Dışarıdan alınan uçak motoruyla uçak üretinin gerçekçi olmadığı ortada. Yüksek ürünlerde alt yapı eksikliği, yan sanayinin olmaması, siyasi çekememezlik, yerli uçak projesini fiyaskoya götüren başlıca nedenlerdi.

TÜZÜKTE OLUMLU ADIMLAR

Kabul edilen tüzükler partinin demokratikleşmesi yolunda önemli adımlar içeriyor. Genel başkan Aday önerme ile ilgili yüzde 20 olan oran yüzde 10'a indirilmesi kadın kotasının yüzde 33'e çıkarılması, genel başkan aday önerme ile ilgili yüzde 20 olan oran yüzde 10'a indirilmesi, Kurultayda organ seçimlerinde çarşaf listenin benimsenmesi öne çıkan maddeler arasında.

AKİF ERSOY'DAN ALINTI

Kılıçdaroğlu "yeni CHP'yi" anlatmak yerine yine konuşmasının büyük bölümünü iktidarı eleştirmeye ayırdı. Kararsız seçmen ve CHP'nin ne diyeceğine odaklanan seçmene yönelik "yeni söylemler" işitilmedi. Konuşmasında Mehmet Akif Ersoy'dan alıntı yapması, "Erdoğan etkisi" olarak yorumlandı.

CHP'Yİ ESKİ CHP'DEN ÖRNEKLERLE ANLATTI

Daha önce söylendiği "Kürt sorunu" kelimesini hiç kullanmadı. CHP'nin ne demek olduğunu anlaterken İnönü ve Atatürk dönemlerinden çok sayıda örnekler verdi. O dönemde eleştirilen ekonomik ve siyasi politikalarını övdü, yapılan hizmetleri anlattı. "CHP'li olmak, Mustafa Kemal olmak demektir" sözü dikkat çekiciydi.

KİM DAHA FAZLA ATATÜRKÇÜ

Atatürk'ten uzaklaştığını iddia eden muhaliflere inat, Kılıçdaroğlu, Atatürk ve İnönü'ye sahip çıkması ilginç bir görüntü oluşturdu. Bu durum kimi çevrelerce CHP'de "sıkı Atatürkçüler" ile "lihgt Atatürkçülerin" mücadelesi olarak yorumlandı.

EKİP VE "VİZYON" TAMAMLANIRSA

Kılıçdaroğlu, tüzük değişikliği olumlu ama yeterli değil elbette. Muhaliflere karşı kazandığı zaferin tescili seçim kazanmasıyla mümkün olacaktır. Aksi halde konumu sürekli sorgulanacaktır. CHP liderine getirilen eleştirilen birisi de yönetim kademesindeki istikrarsızlık. Göreve geldiğinden bu yana 4 kez MYK'yı yeniledi. "Dinamik bir ekip" ve "inandırıcı proje" eksikliği, Kılıçdaroğlu'nun hanesine yazılan eksiler arasında. Dahası "nerede hata yaptık" özeleştirisi yerine "Projeleri halka anlatacak zaman bulamadık" sözü de tartışıldı.