BIST 10.056
DOLAR 32,24
EURO 34,81
ALTIN 2.430,74
HABER /  DÜNYA

Kıbrıslı Rumlar yaygarayı bastı

Avrupa Komisyonu, Güney Kıbrıs'ı ayağa kaldırdı. Yapılan bir başvuru var ki bu resmen Rumları by-pass edecek!

Abone ol

Avrupa Komisyonu, sürpriz bir adım attı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne uygulanan ambargoyu hafifletmek için Avrupa Parlamentosu'na başvurdu. Bu adımla, Rum vetosunun by-pass edilmesi, KKTC'ye doğrudan ticaretin önünün açılması hedefleniyor.

Avrupa Komisyonu'ndan Kıbrıslı Türklere uygulanan ambargoya karşı bir adım geldi. KKTC'ye doğrudan ticarete yeşil ışık yaktı.

Avrupa Komisyonu, Rumların komisyondaki vetosunu by-pass için Avrupa Parlamentosu'na başvurdu.

Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, parlamentodan KKTC'ye uygulanan izolasyonları hafifletecek tüzük hazırlamasını istedi. Avrupa Parlamentosu da, onay için raportör atadı.

Ambargonun hafifletilmesini Avrupa Parlamentosu kabul ederse, KKTC'ye doğrudan ticaret çok daha kolaylaşacak.

Zira, tüzük Avrupa Konseyi'nde oybirliği ile değil, 3'te 2 çoğunlukla onaylanabilecek. Bu da, Türkiye ve KKTC'nin Rum yönetimi ve Fransa vetosundan kurtulması bir yol anlamına geliyor.

İzalosyonların hafifletilmesine dair sürecin haziran ayına kadar sonuçlanması bekleniyor.

Rumlar, komisyondaki girişimden rahatsız. Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, girişimi "faullü" olarak niteledi. Hoşnutsuzluğunu Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Manuel Barrosso'ya iletti.

18 Nisan'daki Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde AB'nin bu girişimi KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'a destek olarak nitelendiriliyor.

Avrupa Birliği'nin girişimi Türkiye'nin üyeliği için de önemli. Zira Ankara, izolasyonların kaldırılması durumunda Rum kesimine limanlarını açacağını vaadetmişti.

Bu da limanların açılmaması sonrası dondurulan 8 müzakere başlığının açılması demek.