BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Kıbrıs tarihinde bir ilk!

Kıbrıs'ta Rum lider Dimitris Hrsitofyas aleyhine dava açıldı!

Abone ol

Kıbrıs tarihinde ilk kez, Kıbrıs Rum tarafının müzakerecisi Rum lider Dimitris Hristofyas'ın müzakerelerdeki karar ve faaliyetleri aleyhinde dava açıldı. Hristofyas, ''uluslararası hukuku ihlalle'' suçlanıyor.

Dava çerçevesinde Hristofyas'ın icraatlarının Rumların hakları aleyhine olduğunun mahkeme tarafından kayda geçirilmesi ve Hristofyas'ın bu icraatlarını yasaklayan kararname yayımlanması isteniyor. Rum basınına göre, Lefkoşa Rum Kaza Mahkemesinde ''Kıbrıs'ta Özgürlük ve Adalet Hareketi'' adına Panos Yoannidis, Kleri Angelidu, Hari Fereo dahil 37 kişi tarafından açılan davada, Hristofyas, ''uluslararası hukuku ihlalle'' suçlanıyor ve Kıbrıs konusundaki önerileri ve iki kesimli iki toplumlu federasyon konusunda eleştiriliyor.

NEDEN SUÇLANIYOR?

Davacılar Hristofyas'ı, ''Rum vatandaşların insan haklarına aykırı olan ve 'Kıbrıs' devletini bağlayan AB-uluslararası hukuk ilkeleri ve insan haklarıyla ilgili uluslararası sözleşmelerle uyuşmayan, 'Kıbrıs' devletini yeniden kurma yönünde bağlayıcı öneriler ve/veya politikaları'' savunmakla suçluyor. ''İki kesimli, iki toplumlu federasyonla ilgili yazılı ve sözlü öneri ve bunun savunulması, Kıbrıslı Türk ve Rumların dönüşümlü başkanlığıyla ilgili öneri, yönetim ve ırksal kıstaslarla desteklenen 'Kıbrıslıların' iskanıyla ilgili önerilere'' insan haklarının ihlali olarak değiniliyor. Davacılar, Türkiye kökenli KKTC vatandaşlarının konumlarını da dava gerekçesi yaptı.