BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,89
ALTIN 2.443,28
HABER /  GÜNCEL

KESK masadan çekildi

Toplu görüşmeler sancılı başladı.. KESK buluşmada masadan çekildi.. Sami Evren hükümete sert tepki gösterdi.

Abone ol

Toplu görüşmelerin ilki gergin başladı. Toplu sözleşme ve grev hakkının gündeme alınmamasını protesto eden KESK Başkanı Evren masadan çekildiklerini açıkladı.

Bu arada KESK Genel Başkanı Evren ile beraberindeki yönetim kurulu üyeleri, Başbakanlık Merkez Bina'da devam eden toplu görüşmenin ilk oturumundan ayrıldı.

Evren, çıkışta gazetecilere yaptığı açıklamada, toplu görüşmenin "iradeyi hükümete teslim etmek anlamına geldiğini" savundu.

TÜRKİYE KARA LİSTEDE

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'ya Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarını anımsattıklarını ifade eden Evren, "Sayın Bakan'a Uluslararası Çalışma Örgütü'nün Türkiye'yi kara listeye aldığını anlattık. Türkiye ile hangi ülkelerin kara listede olduğuna bir bakmasını önerdik. Hiçbir demokratik ülkenin o kara listede olmadığı görülecektir. Kenya, Kolombiya... Türkiye, demokrasinin olmadığı ülkelerle aynı listeye alınmıştır ve nedeni söz konusu yasadır" diye konuştu.

Anayasa'da "uluslararası sözleşmeler iç hukuk oluşturur" ifadesinin yer aldığını hatırlatan Evren, hükümetin bu durumu da göz ardı ettiğini söyledi.

Bugüne kadar yapılan toplu görüşmelerin hiçbirisinde mali konularla ilgili kazanım sağlanamadığını savunan Evren, "Daha ötesi geçen yıl burada görüşmeler devam ederken, Başbakan zamları açıklamıştı. Şimdi yine zam oranı belli, yüzde 5.5'tir. Dolayısıyla siz neyi görüşeceksiniz burada? Toplu sözleşme hakkımızı kullanmak istediğimizde hükümetin toplu görüşme masasına gelmesi gerektiğini ifade ettik. Maalesef bu kadar ısrarımıza rağmen gündem önerilerinde anlaşamadık. Gündemin birinci sırasında toplu sözleşme hakkının planlanmasının konulmasını istedik. Burada bu iradenin olmadığını gördük. Sayın Başbakan'ın, Çalışma Bakanı'nın ve Hayati Bey'in de bulunduğu bir 3'lü zirvede toplu sözleşme ile ilgili yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyledik. Fakat bu dikkate alınmadı. Özet olarak KESK mücadelesini sürdürecektir. Bu masayı sürekli denetleyeceğiz. Sorunların emekçilerin lehinde çözülmesinden yanayız. Bu masada toplu sözleşme hakkının gündeme girmesi için mücadele edeceğiz. Eninde sonunda kazanacağımıza inanıyorum" dedi.

"KESK masadan çekildi mi, çekilmedi mi?" tartışmaları yapıldığını hatırlatan Evren bunun doğru bir tartışma olmadığını ifade etti. Evren, "Toplu iş sözleşme masasına gelmeyen hükümettir. Hükümeti toplu iş sözleşmesi masasına mutlaka oturtacağız" dedi.

GREV EMEKÇİNİN TEK SİLAHI

Evren, bir gazetecinin "Grevde kararlı mısınız?" sorusuna, "Evet. Bunu son oturumda toplu iş sözleşmesi görüşülmezse, bu konuda bir adım atılmazsa, kamu çalışanlarının lehine bir sonuç ortaya çıkmazsa sonbaharda bütün emekçilerin grevini örgütleyeceğiz. Grev yaptırım gücü olan emekçilerin tek silahıdır. Bundan başka da yol yoktur" yanıtını verdi.

Bir başka gazetecinin "Şu anda masadan kalktınız mı? Bir daha oturmayacak mısınız? Yoksa oturumlara katılacak mısınız?" sorusu üzerine, bunu değerlendireceklerini söyledi.

Toplu iş sözleşmesi konusu görüşülmedikçe gündemi zorlayacaklarını ifade eden Evren, "Komisyonlarda görev almayacağız. Şimdi soruyoruz maliyeden sorumlu arkadaşımıza 'Bütçe hazır mı' cevap alıyoruz 'Bütçe hazır değil' Bu masaya gelenler de bu masayı ciddi almıyor aslında. Yani bütçeniz hazır değilse, Plan Bütçe Komisyonu'nda bütçeniz görüşülmediyse, mali disiplin uygulamasının sonuçları ortadaysa o zaman gerçekten samimiyetle söylemek istiyorum ki, hükümet de öneri getiremez, önerisi de yoktur zaten. Dolayısıyla demokratik haklarda öneri getiremiyorsunuz, sendikal haklarda öneri getiremiyorsunuz, mali haklarda öneri getiremiyorsunuz. Dolayısıyla biz toplu iş sözleşmesi konusunda ısrarlı olacağız" dedi.