BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Keş arı projesi çalıntı çıktı

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ata Özer'in ortaya attığı "Arı" projesi, iki ilköğretim öğrencisine ait çıktı.

Abone ol

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ata Özer'in uyuşturucu kullanan öğrencilerin saptanması için ortaya attığı "Arı" projesi, iki ilköğretim öğrencisine ait çıktı.

İstanbul Yaşar Cimilli Coşkun İlköğretim Okulu 7'nci sınıf öğrencileri Hamza Kaya ve Senih Erden'in "Bizim Arılar Uyuşturucu Yakalar" projesi, 29-30 Mart 2008'de yapılacak 16. INEPO Çevre Proje Olimpiyatları'nda da "Çevre Biyolojisi" kategorisinde yarışacak.

Sponsorları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin de bulunduğu olimpiyatların resmi sitesinde öğrencilere "proje sahibi, projesinin kopyalanmasını istemiyorsa yarışma öncesinde patent başvurusu yapması tavsiye edilir" uyarısında bulunuluyor.

GÜMRÜKÇÜ ARILAR

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ata Özer'in perşembe günü açıkladığı projeyi Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik "umarım şaka yapıyordur" şeklinde değerlendirdi. Öğrenciler İNEPO başvuru formunda projenin amacını "Arıların gümrük kontrolü ve okul gibi kapalı ortamlarda uyuşturucu gibi zararlı maddeleri bulmasını sağlamak" olarak ifade ediyor. Başvuru formunda, öğrencilerin deney için gerekli olan uyuşturucu maddenin de Milli Eğitim Müdürlüğü'nün desteği ve resmi izinle temin edildiği belirtiliyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın da desteğiyle gerçekleştirilecek 16. Çevre Proje Olimpiyatı'nda dereceye girecek projeler daha sonra sergilenecek.

PROJE İŞLEVSEL GÖZÜKMÜYOR

Diğer yandan, Arı Projesi, psikolog ve psikiyatrların yanı sıra, arı yetiştiricileri tarafından da çeşitli eleştirileri beraberinde getirdi. Arıların iklim şartlarına göre en fazla 5 kilometrelik alanda uçabileceğini belirten uzmanlara göre, arıların okullarda öğrencilerle buluşturulması için arı kovanlarının ya okul bahçelerine yakın yerlere yerleştirilmesi, ya da kavanozlarla okula getirilmesi gerekiyor.

Ancak kovanların okul civarında bulunması tehlikeli olduğu gibi, kavanozlarla okula taşınacak arılar da kapalı ortamda saldırganlaşacağı için, serbest bırakıldıklarında öğrencileri sokma tehlikesi başgösterebilecek. Ayrıca sadece birkaç ay ömrü olan arıların, eğitilmesi, uyuşturucuya duyarlı hale getirilmesi ve projede kullanılmasının mümkün olmadığına işaret ediliyor. Projeyle ilgili bir diğer nokta da, arıların kış uykusuna yatan hayvanlar olmaları. Uzmanlara göre, projenin bilimsel temeli kanıtlansa bile, okul döneminde sadece iki aylık bir dönem için arılar kullanılabilir.