BIST 10.337
DOLAR 32,25
EURO 34,69
ALTIN 2.400,08
HABER /  DÜNYA

Kerry’den İsrail’e güvence

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İsrail’in güvenliğinin Beyaz Saray’ın öncelikli konuları arasında yer aldığını belirterek, İran’la yapılan ...

Abone ol

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İsrail’in güvenliğinin Beyaz Saray’ın öncelikli konuları arasında yer aldığını belirterek, İran’la yapılan nükleer anlaşma konusunda İsrail’e güvence verdi.
Kerry, Kudüs’te İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Müzakerelerde en önemli gündem maddesinin İsrail’in güvenliği olduğunu ifade eden Kerry, "ABD, İran’ın nükleer (silah) programının kesin olarak sona ermesi için gücü dahilinde herşeyi yapacaktır" dedi.
Geçen ay 5+1 ülkeleri ile Tahran yönetimi arasında yürütülen nükleer müzakerelerde anlaşma sağlanmış, daha geniş kapsamlı bir anlaşma öncesinde altı aylık geçici bir mutabakata varılmıştı. Bu anlaşmayla ilgili olarak ABD’nin, Tel Aviv’e verdiği güvenlik taahhütlerine şüpheyle yaklaşmış İsrailliler’i ikna etmeyi amaçlayan Kerry, "İsrail’in karşı karşıya olduğu güvenlik meselelerini anlıyorum. Bunu çok iyi anlıyorum" ifadelerini kullandı.
İran’ın barışçıl bir nükleer program yürüttüğünü kanıtlamasının zor olmaması gerektiğini dile getiren Kerry, "Herkes sonunde ne olup olmadığını bilecek. Kapsamlı anlaşma, bu programın barışçıllığını kanıtlamakiçin yeterli bir test olacak" dedi.
Netanyahu ise, nihai anlaşmanın İsrail nükleer silah kapasitesinin kesin olarak sona erdiğini garantilemesi gerektiği yönündeki açıklamalarını tekrarladı.
(İHA)