BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Kepenkler Öcalan için kapandı!

Öcalan'ın Kenya'da yakalanarak Türkiye'ye getirilmesinin 16. yıldönümü nedeniyle Doğu ve Güneydoğu'daki birçok kent merkezi ile ilçede işyerleri açılmadı. Bazı illerde protesto yürüyüşü ve basın açıklaması yapan gruplarla güvenlik güçleri arasında olaylar

Abone ol

Abdullah Öcalan’ın, 1998 yılında Türkiye’nin baskısıyla Şam’ı terk etmesinin ardından İtalya, Rusya, Yunanistan üzerinden gittiği Kenya’da 15 Şubat 1999'da yakalanarak Türkiye’ye getirilmesinin 16. yılı nedeniyle bölge genelinde eylemler yapılırken, birçok yerleşim merkezinde esnaf kepenkleri açmadı.

Diyarbakır'da, esnafın yüzde 80'i bugün işyerlerini açmazken, polis, kentin belirli noktalarında güvenlik önlemleri aldı. Merkez Bağlar ve Sur ilçesinde kepenklerin büyük kısmının kapalı olduğu Diyarbakır'da diğer merkez ilçeler Kayapınar ve Yenişehir ilçelerinde de esnafın büyük bölümü kepenk açmadı. Kentin belirli noktalarında zırhlı araç ve çevik kuvvet polisleri ile önlemler alındı. DBP önünde toplanan binlerce kişi, Koşuyolu Güzergahı'ndan yürüyerek, mitingin yapılacağı İstasyon Meydanı'nda toplandı.

‘TÜRK HALKI İÇİN ATATÜRK NE İSE, KÜRT HALKI İÇİN DE ÖCALAN ODUR’

Şırnak kent merkezi ve ilçelerinde kepenkler açılmazken, HDP ve DBP il binalarına siyah bez asılarak, Öcalan'ın yakalanarak Türkiye'ye getirilmesi protesto edildi. Parti binaları önünde toplanan kalabalık, pankart ve dövizlerle Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü. Burada Kürtçe Türkçe konuşan BDP il Başkanı Salih Gülenç, Abdullah Öcalan'ın 16 yıl önce Kenya'da yakalanarak Türkiye getirilmesini komplo olarak nitelendirirken bunu lanetlediklerini söyledi.

Öcalan'ın serbest bırakılmasını isteyen Salih Gülenç, "Türk halkı için Atatürk ne ise, Kürt halkı için de Öcalan odur. Bunun için Kürt halkının sabrı, tahammülü kalmadı. Artık Öcalan'nın özgür kalınmasını istiyoruz. Önderliğimizin özgürlüğü için bugün milyonlarla sokaklarda, alanlarda tek ses, tek yürekle bu komployu lanetliyoruz" dedi. Konuşmanın ardından 5 dakikalık oturma eylemi yapan kalabalık daha sonra dağıldı.

CİZRE'DE OLAY ÇIKTI

Fırınlar dışında tüm kepenklerin kapalı olduğu Şırnak'ın Cizre ilçesinde ise protesto yürüyüşü için Sur Mahallesi'nde bulunan Nevruz Alanı'nda toplanmaya başlayan göstericilere polis gaz bombaları ve basınçlı su ile müdahale etti.

Siirt, Batman ve Tunceli'de de bugün esnafı büyük bölümü kepenk açmadı. Mardin merkezde işyerleri açık olduğu halde Kızıltepe, Derik, Nusaybin, Mazıdağı ve Ömerli ilçesinde esnafın kepenk açmadığı görüldü.

VAN'DA ‘ÖCALAN İÇİN ÖZGÜRLÜK’ MİTİNGİ

Van'da da Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirilişini protesto etmek amacıyla miting düzenlendi. HDP öncülüğünde Feqi Teyran Parkı'nda yapılan mitinge aralarında HDP Van Milletvekili Özdal Üçer, Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, DBP, HDP'li yöneticiler ve STK temsilcilerinin de bulunduğu yaklaşık 5 bin kişi katıldı.

YÜKSEKOVA'DA GERGİNLİK

Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirilişini protesto etmek amacıyla Yüksekova'da bir grup gösterici eski cezaevi kavşağına barikat kurup lastik yaktı. Slogan atan gruba polis tazyikli su ve gaz bombasıyla müdahale etti. Göstericiler de polise molotof kokteyli, taş ve havai fişek attı. Olaylar ara sokaklarda da bir süre devam etti.

ŞANLIURFA’DA YÜRÜYÜŞ

Öcalan'ın Türkiye'ye getirilmesinin 16'ncı yıldönümü Şanlıurfa'da da HDP ve DBP üyelerinin yaptığı yürüyüşle protesto edildi. Yürüyüşe katılan Abdullah Öcalan'ın kardeşi Mehmet Öcalan, ağabeyinin sadece Kürtlerin değil tüm Ortadoğu halklarının özgürlüğünü istediğini söyledi. Öğle saatlerinde kentin Ali Şelli Parkı'nda toplanan aralarında HDP milletvekilleri İbrahim Ayhan, Kemal Aktaş ile Aysel Tuğluk, Abdullah Öcalan'ın kardeşi Mehmet Öcalan'ın da bulunduğu HDP ve DBP üyesi yaklaşık 3 bin kişi, Öcalan'a destek sloganları atarak yürüdü. Yaklaşık 1 kilometrelik yürüyüşün ardından kalabalığa konuşan DBP İl Başkanı İsmail Kaplan, Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılmasını istedi.

İmralı'da çarptırıldığı ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasını çeken Abdullah Öcalan'ın kardeşi Mehmet Öcalan ise konuşmasında 16 yıldan bu yana cezaevinde olan ağabeyi ile zaman zaman görüştüklerini söyledi. Ağabeyinin sadece Kürtlerin değil tüm Ortadoğu halklarının özgürlüğü için talepte bulunduğunu savunan Mehmet Öcalan, "Güney Kürdistan ve Rojava üzerinde kirli bir siyaset yürütülüyor. Ağabeyim 40 yıldır tüm halkların özgürlüğü ve barışı için mücadele ediyor. Umarım önümüzdeki süreçte iyi şeyler olur" dedi.