BIST 9.774
DOLAR 32,58
EURO 34,99
ALTIN 2.457,70
HABER /  DÜNYA

Kenya'daki saldırının en acı karesi

Kenya'daki AVM saldırısında yaşamını yitiren Türk kızı Elif ve eşinin ölümüne gittikleri son anın fotoğrafı yayınlandı.

Abone ol

HOLLANDA’ya göç eden Yavuz ailesinin büyük kızıydı Elif...

Eğitimini Hollanda’da tamamladı. Siyaset bilimi okumuştu ama istediği bu değildi. Kendine hayatta bir amaç arıyordu. Okulunun en başarılı öğrencisiydi. Dünyanın en prestijli okullarından Harvard Üniversitesi’ne kabul almıştı. O içindeki kıpırtıyı gerçeğe dönüştürmek için ‘Küresel sağlık’ alanında doktora yapmaya karar verdi. Bu sırada Dünya Bankası’nda sağlık politikaları alanında çalıştı. Artık zamanı gelmişti. Gerçekten hayat kurtarmak için dünyada sağlık alanında imkanların en kısıtlı olduğu Afrika’yı seçti. Hem tezini hazırlamak hem de oradaki hayatları değiştirmek için Uganda’ya gitti.

HAYATININ AŞKIYLA TANIŞTI

Uğur Koçbaş'ın Vatan Gazetesi'nde yer alan haberine göre; Ölümünün ardından Harvard Üniversitesi Dekanı Julio Frenk’in yayınladığı mesajdaki gibi, ‘Uganda’da çocukların hayatlarını aydınlatıyor, gittiği her yere gülümseme ve sevgi götürüyordu.’ Hayatının aşkıyla burada tanıştı. Kendisi gibi yaşamını yardıma adamış olan Avustralyalı genç mimar Ross Langdon (32), dünyanın bir ucundan Uganda’ya hiçbir ücret almadan bir AIDS kliniği inşa etmeye gelmişti. Elif, Bill Clinton Vakfı bünyesinde Ruanda’da, Tanzanya’da sıtma aşısı konusunda araştırmalar yaparken aşkları büyüdü. Bu yılın başında Elif hamile olduğunu öğrendi.

KENYA GÜVENLİ DEDİLER

İki sevgili, hayatlarını Afrika’ya adamıştı. Bebeklerini de burada dünyaya getirmeye karar verdiler. Mayıs ayında Ross’un klinik mimarisi projeleri için Uganda’dan Tanzanya’nın Dar Es Selam kentine taşınmışlardı. Ancak doğum yaklaştıkça Uganda’nın sağlık koşulları açısından bebeklerini dünyaya getirmek için iyi bir yer olmadığına karar verdiler. Hem sağlık hizmetlerindeki kalite hem de nispeten ‘güvenli’ olması nedeniyle Kenya’nın başkenti Nairobi’ye yerleştiler. Daha yeni geldikleri şehirde bebek alışverişi için geçen cumartesi yabancıların ve Kenyalı zenginlerin ortak buluşma yeri olan Westgate Alışveriş Merkezi’ne gittiler. Sonra o baskın oldu... Elde kalan ise bu yardım meleğinin sevgilisine sarılmış bu fotoğrafı... Ama o fotoğraf o kadar çok şey anlatıyor ki aslında...

s_7158.jpg

KARISININ ÜZERİNE KAPANDI

33 yaşındaki Elif, 8.5 aylık hamileydi. Canı hamburger ve patates kızartması istemişti. Ama onu yemek kısmet olmadı. Kendisini öldürerek cennete gideceğini düşünen alçakların kurşunları yağmaya başladı. Ross, aşkını ve bebeğini korumak için sevgilisinin üzerine kapandı. Onlarca kurşun bedenlerine saplanırken birbirlerine sarılmaktan vazgeçmedi. Yiyemedikleri son yemekleri için bekledikleri bankodaki kurşun delikleri insanlığın bittiği noktaya tanıklık ederken Elif’in ‘cinsiyeti sürpriz olsun’ diyerek ultrason almadığı, hem erkek hem de kız ismi belirleyip beklediği bebeği bu dünyaya ayak basmadan ölümle tanıştı. Her akşam arkadaşlarıyla Skype aracılığıyla konuşurkenki cıvıl cıvıl hali, yerini boşluğa bıraktı.

CENAZESİNİ KARDEŞİ ALDI

Elif’in cenazesi kardeşi Sinan Yavuz tarafından karşılandı. Ablasının cesedini teşhis etmek için önceki gün Kenya’ya giden Sinan Yavuz yolculuk öncesi duygularını facebook’daki kişisel sayfasında şöyle paylaştı:

'Kız kardeşim ve 3 hafta sonra doğmasını beklediğimiz bebeği Nairobi’deki terör saldırısında öldü. Yeğenimin doğumu nedeniyle 2 hafta içinde Afrika seyahatim olacaktı. Şimdi kız kardeşimi ve doğmamış bebeğini teşhis etmek için Nairobi’ye gidiyorum.'