BIST 9.089
DOLAR 32,38
EURO 35,05
ALTIN 2.325,97
HABER /  EKONOMİ

KDV iadesinde sınır yükseltildi!

Maliye Bakanlığı, KDV iade oranında sınırı yükseltti.

Abone ol
İndirimli orana tabi işlemlerden doğan KDV iade taleplerinde, bu işlemler nedeniyle yüklenilen ve indirim yoluyla giderilemeyen KDV tutarının iade konusu yapılamayacak kısmıyla ilgili 15 bin 800 lira tutarındaki sınır, yüzde 7,80 artırılarak 2013 yılı için 17 bin lira olarak uygulanacak.
 
Maliye Bakanlığı'nın, ''Katma Değer Vergisi Genel Tebliği'' Resmi Gazete'nin 4'üncü mükerrer sayısında yayımlandı.
 
Buna göre, Bakanlar Kurulunca vergi oranları indirilen teslim ve hizmetler dolayısıyla yüklenilen ve indirim yoluyla giderilemeyen KDV tutarlarının, Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenen sınırı aşan kısmının, maddede sayılan borçlara yılı içinde vergilendirme dönemleri itibariyle mahsuben, izleyen yıl içerisinde talep edilmesi kaydıyla nakden ya da söz konusu borçlara mahsuben iade edilebileceğini hükme bağlandı.
 
Bakanlar Kurulu, bu hükmün uygulanmasına yönelik olarak vergi oranına tabi teslim ve hizmetlerde iade uygulaması ile ilgili sınırı, 2006 yılında gerçekleşen işlemler için geçerli olmak üzere 10 bin lira olarak belirledi.
 
Aynı Kararnameye göre, 2007 ve izleyen yıllarda ise bu sınır Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca belirlenen yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle uygulanacak. Bu şekilde yapılacak hesaplamada, 50 TL ve daha düşük tutarlar dikkate alınmayacak, 50 liradan fazla olan tutarlar ise 100 liranın en yakın katına yükseltilecek.
 
İndirimli orana tabi işlemlerden doğan KDV iade taleplerinde, bu işlemler nedeniyle yüklenilen ve indirim yoluyla giderilemeyen KDV tutarının iade konusu yapılamayacak kısmıyla ilgili olarak 2012 yılında geçerli olan 15 bin 800 lira tutarındaki sınır, 2012 yılına ilişkin yeniden değerleme oranında (yüzde 7,80) artırılarak 2013 yılı için 17 bin lira olarak uygulanacak.