BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Kayıt dışılıkta önemli düşüş

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’de kayıt dışılığın son 10 yıl içerisinde 6 puan azaldığını söyledi.<br/>Bakan Mehmet Şimşek, The Grand ...

Abone ol

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’de kayıt dışılığın son 10 yıl içerisinde 6 puan azaldığını söyledi.
Bakan Mehmet Şimşek, The Grand Tarabya Otel’de düzenlenen “Vergi Cenneti Ülkelerin Yarattığı Zararlı Vergi Rekabeti İle Mücadele” konulu toplantıya katıldı. Burada konuşma yapan Bakan Şimşek, Kredi Derecelendirme Kuruluşları tarafından Türkiye’nin notu 1-2 kademe arttırıldığını hatırlatarak, “Bunda kamu maliye politikasının sağlıklı olması kamu maliye alanında Türkiye’nin performansı ön planı çıkartılmıştır. Bu başarıda bu faktörün etkisi teyit edilmektedir. Tabii kamu mali dengelerinin düzeltilmesinde ihtiyatlı mali politikalarının yanı sıra vergi denetiminde ve diğer alanlarda yaptığımız reformların katkısı oldukça önemlidir. Çünkü kayıt dışılıkla mücadele tabii ki bir topyekun mücadeledir, birçok kurumun katkısını gerektirir ama denetimin sağlıklı yapılması etkin yapılması başarıda çok önemli bir faktördür. Son 10 yıl içerisinde kayıt dışı istihdamda Türkiye, kayıt dışı istihdamı yüzde 52 düzeyinden yüzde 36 düzeyine kadar indirmiş durumda. 2002 yılında kayıt dışı istihdamın toplamın istihdama oranı yüzde 52,1’ken Şubat 2013 itibariyle bu yüzde 26,4’e kadar düşmüştür. Aynı zamanda uluslararası çalışmalarda kayıt dışı ekonominin azaldığını göstermektedir” diye konuştu.

KAYIT DIŞILIK DÜŞÜYOR
Bakan Şimşek, uluslararası bir çalışmaya göre, Türkiye’de kayıt dışılığın son 10 yıl içerisinde 6 puan azaldığına dikkat çekerek, “Örneğin bir uluslararası yapılan çalışmaya göre ülkemizde kayıt dışılığın milli gelir içerisindeki payının son 10 yıl içerisinde yaklaşık 6 puan azalarak, yüzde 32’lerden yüzde 26 buçuk düzeyine indiğini görüyoruz. Tabii bu bizim için yeterli değil. Avrupa Birliği’nde kayıt dışı ekonominin milli gelire oranı yaklaşık 18 buçuk civarında. Türkiye hızlı bir şekilde Avrupa Birliği ortalamasını yakalamalı yakalayacak. Ama daha sonra da Avrupa ülkeleri ile karşısında en iyi uygulamalara sahip kayıt dışının nispeten düşük olduğu ülkeler grubu içerisinde yer almak istiyoruz” diye konuştu.
Vergi cennetlerine de değinen Bakan Şimşek, “Vergi cennetlerinin tabii ki yarattığı zararlı bir vergi rekabeti ile karşı karşıyayız. Son yıllarda özellikle G-20 bünyesinde birtakım inisiyatiflerle Avrupa Komisyonunun çabalarıyla vergi cennetlerine çok büyük baskı var. Özellikle bilgi değişimi şeffaflaşma anlamında önemli mesafeler kat ediyoruz. Birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin çok ciddi bir kamu borç sorunuyla karşı karşıya olduğu bir dönemde o kadar çok büyük bir kaynağın vergi cennetlerinde park edilmiş olması sadece Avrupa Birliği için 1 trilyon dolarlık vergi kaybından söz ediliyor olması hakikaten bu alanlarda işbirliğinin birlikte çalışmanın ve bugünkü konferansın ne kadar önemli olduğunu göstermektedir” dedi.
“Biz bilgi değişim yöntemlerinden vergi incelemelerinde en etkin şekilde yararlanmak istiyoruz” diyen Bakan Şimşek, “Özellikle vergi cennetleriyle mücadelede biz çok özel bir önem veriyoruz. G-20 üyesi olarak biz bütün bu inisiyatifleri çok güçlü bir şekilde destekçisi olduk olmaya da devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

“KAYIT DIŞILIK TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK PROBLEMLERİNDEN BİR TANESİDİR”
Bakan Şimşek, Türkiye’nin en büyük sorunlarından bir tanesinin kayıt dışılık olduğunu belirterek, “Vergi denetiminde Türkiye hakikaten yeni bir döneme girdi. Vergi denetimi kurulu hakikaten çok daha etkin ve verimli hizmet anlayışı içerisinde. Ben inanıyorum ki bu Türkiye’nin menfaatinedir. Çünkü kayıt dışılık Türkiye’nin en büyük problemlerinden bir tanesidir. Bu sadece vergi kaybı meselesi değildir, bu aslında ölçek büyütememe meselesidir, bu verimli çalışamama meselesidir. Kayıt dışılık birçok problemi içeriyor” dedi.
(İHA)