BIST 9.717
DOLAR 32,52
EURO 34,89
ALTIN 2.439,01
HABER /  GÜNCEL

Kayıp uçak: Çinli yolcuların yakınları öfkeli

Kayıp Malezya Havayolları uçağındaki Çinli yolcuların yakınları Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'a gidip, Malezyalı yetkilileri protesto eden bir eylem yaptı. Hint Okyanusu'ndaki arama çalışmalarındansa henüz sonuç alınamadı.

Abone ol

Kayıp Malezya Havayolları uçağındaki Çinli yolcuların yakınları Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'a gidip, Malezyalı yetkilileri protesto eden bir eylem yaptı.

"Bize doğruyu söyleyin" sloganları atan kayıp yakınları Malezya Başbakanı'ndan "yanıltıcı" diye tanımladıkları açıklamaları nedeniyle özür dilemesini istedi.

10 uçak ve sekiz gemi Hint Okyanusu'ndaki geniş bir alanda uçağın enkazını arıyor.

239 yolcu ve mürettebatla Pekin'e gitmek üzere Kuala Lumpur'dan kalkan uçak 8 Mart'ta radarlardan kaybolmuştu.

Uçaktaki 153 Çinli yolcunun yakınları Malezyalı yetkililerin uçağın başına ne geldiğine dair açıklamalarını reddediyor ve Malezya makamlarını suçluyor.

Kuala Lumpur'a giden 20 kadar Çinli yolcu yakını bir otelde basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında üzerlerinde İngilizce "Kanıt, gerçek ve ciddiyet istiyoruz", "Katili bize teslim edin. Yakınlarımızı bize verin" yazılı pankartlar asıldı.

Kayıp yakınlarının temsilcisi Jiang Hui Malezya Hükümeti'nin facianın ilk günlerindeki tavrı, Malezya Başbakanı Necib Rezzak'ın da uçağın düştüğü ve sağ kurtulan olmadığı yönündeki açıklaması nedeniyle özür dilemesi gerektiğini söyledi.

Jiang Hui bu açıklamanın "doğrudan kanıtlar ya da sorumluluk hissi olmadan yapıldığını" savundu.

Jiang grubun Malezya Havayolları ve hükümet yetkilileriyle yüz yüze görüşmeler yapmak istediğini belirtti.

Arama çalışmalarında sonuç yok

Kayıp yakınları daha önce de Pekin'deki bir otelde düzenli brifingler veren Malezyalı yetkililere yönelik bir eylem yapmıştı.

Malezyalı yetkililer uydu verilerine dayanarak kayıp uçağın Hint Okyanusu'nun güneyine doğru uçtuğu sonucuna vardı. Ancak şu ana dek uçağa dair bir ize rastlanamadı.

Bir Çin ve bir Avustralya gemisi Avustralya'nın Perth kentine 1850 kilometre uzaklıktaki bölgede bazı cisimler buldu. Ancak her iki geminin bulduğu cisimlerin de uçağa ait olup olmadığı doğrulanamadı.

Bölgede arama yapan uçaklar Cuma gününden bu yana çeşitli renklerde yüzen cisimler tespit etti.

Bu arada kötü hava koşulları arama çalışmalarını olumsuz etkiliyor.

Arama çalışmalarına önümüzdeki günlerde Amerikan yapımı sinyal tespit eden bir cihaza sahip olan bir Avustralya gemisinin de katılması bekleniyor.

Cihaz, uçuş kayıt cihazlarının yüksek frekanslı sinyallerini tespit edebiliyor ve altı bin metre derini tarayabiliyor.

Ancak arama yapılan alan 319 bin kilometre kare büyüklüğünde ve zaman da daralıyor. Uçuş kayıt cihazının pillerinin bir hafta içinde tükenmesi bekleniyor.