BIST 9.645
DOLAR 32,58
EURO 34,81
ALTIN 2.412,41
HABER /  GÜNCEL

Katliam planını psikiyatra göndermiş

ABD Colorado'da film salonunda kalabalığı tarayıp 12 kişiyi öldürmek suçlamasıyla yargılanmaya başlayan 24 yaşındaki sanık, katliam planını gittiği üniversitenin psikiyatrına mektupla iletmiş.

Abone ol

ABD'nin Colorado eyaletinde bir sinemada 12 kişiyi vurarak öldüren 24 yaşındaki James Holmes'un katliam planını gittiği üniversitenin psikiyatrına postaladığı bildiriliyor.

Amerikan medyasında çıkan haberlere göre, planda çöp adam çizimleri ve yakında düzenleneceği belirtilen saldırının tarifi yer alıyor.

Denver'daki Colorado Üniversitesi kuşkulu bir paketin belirlendiğini ve polise teslim edildiğini doğruladı.

Holmes, halen Aurora'daki sinema katliamının zanlısı olarak gözaltında tutuluyor.

Haberi ilk veren Fox News, isimlerini açıklamadığı güvenlik yetkililerine dayanarak, Holmes'un katliam planının yer aldığı bir not defterini psikiyatra postaladığını duyurdu.

Fox News'a göre, Holmes, not defterinde "insanları nasıl öldüreceğini ayrıntılarıyla anlatıyor, katliamı nasıl yürüteceğini çizimlerle ortaya koyuyor".

Colorado Üniversitesi ise, "paketin katliamdan önce postalanmış olduğu ve açılmaksızın, günlerdir bir kenarda beklediği" yolundaki haberlerle çelişen açıklama yaptı.

Anschutz Tıp Kampüsü yetkilileri, Pazartesi günü kuşkulu bir paket alındığını ve derhal incelenerek birkaç saat içinde güvenlik birimlerine teslim edildiğini açıkladı.

Mahkeme yargıcının, olay hakkında yetkililerin yapabileceği açıklamalara kasıtlama getirmesi ardından, Federal Soruşturma Bürosu, bu son haberler üzerine herhangi bir yorum yapmıyor.

James Holmes, üniversitede nörolojik bilim dalında doktora öğrencisiydi; ancak geçen ay üniversiteden ayrılma girişimlerini başlatmıştı.

Bu arada katliamın kurbanlarından 51 yaşındaki Gordon Cowden için cezane töreni düzenlendi. Sinemada ölenlerin en yaşlılarından biri olan Cowden'ın ergenlik yaşındaki çocukları da, saldırı sırasında sinemadaydı ama olaydan yara almaksızın kurtuldular.

Katliamda yaralanan ve bazıları kritik durumda olan kişilerin hastanede tedavisine devam ediliyor.

Denver bölgesi hastaneleri, katliamda yaralananlara hastane masraflarının ödetilmeyeceğini ya da faturanın sınırlı tutulacağını bildirdi. Daha önce, sağlık sigortası bulunmayan bazı yaralıların, büyük tedavi ücretleri ödemek zorunda kalacağı bildirilmişti.

Obama'nın silah açıklaması

ABD Başkanı Barack Obama, dün akşam yaptığı açıklamada silah yasaları ile ilgili sağ duyunun hakim olacağı değişiklikler yapılmasına destek vereceğini açıkladı.

Obama, siyasi parti temsilcileri ve ilgili hükümet-dışı örgütlerle birlikte bu yönde çalışmalar yapılabileceğini söyledi.

ABD Colorado'da, bu son saldırıdan sonra silah satışlarında yüzde 43 oranında bir artış oldu.

Bir silah dükkanı sahibi ile müşterisinin BBC'ye yaptığı açıklamalar, bu artışın, insanların Holmes'ün düzenlediği türden saldırılara karşı hazırlıklı olmak isteğinden kaynaklandığı anlaşılıyor.

Programa katılan bir Amerikalı, Holmes'ün saldırı düzenlediği sinema salonunda "aklı başında birinin silahlı olması halinde, bunca ölümün olmayacağına" anlattı.