BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  GÜNCEL

Karzai'nin üvey kardeşi öldürüldü

Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai'nin üvey kardeşi Ahmet Veli Karzai evinde uğradığı silahlı saldırıda öldü. Veli Karzai'nin Afganistan'ın güney bölgelerinde taşıdığı önem, hakkındaki iddiaları gölgede bırakıyordu.

Abone ol

Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai'nin üvey kardeşi Ahmet Veli Karzai evinde silahlı saldırıya uğrayarak öldü.

Güney Afganistan'da önemli bir siyasi güve sahip olan Karzai, Kandahar'daki evinde, uzun yıllardır baş koruması olarak görev yapan Serdar Muhammed'in iki el ateş etmesi sonucu öldürüldü. Koruma Serdar Muhammed de, suikastten hemen sonra öldürüldü.

Cinayetin sorumluluğunu Taliban üstlendi ve örgüt, bu saldırının, on yıldır sürdürdükleri savaşta elde ettikleri en büyük başarılardan biri olduğunu duyurdu.

Kandaharlı politikacı Halit Peştun ise, Taliban'ın iddialarına kuşkulu baktığını; İslamcı grubun geçmişte de, pek bir kanıt göstermeksizin birçok saldırının sorumluluğunu üstlenmiş olduğunu belirtiyor.

Kandahar'daki yerel yönetimin başkanı olan Veli Karzai, tartışmalı konuların odağında yer alan bir isimdi ve suikast sonucu öldürülmesi, NATO güçlerinin bölgede Taliban birliklerine karşı verdiği mücadele açısından bir darbe olacak.

Kandahar emniyet müdürü Abdül Razek, Serdar Muhammed'in bugün erken saatlerde, bazı belgeleri göstereceği gerekçesiyle Ahmet Veli Karzai'nin evine gittiğini, güvenlik kontrollerinden geçerken tabancasını çıkarmadığını ve Karzai banyodan çıktığı anda başından ve göğsünden vurduğunu bildirdi.

Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, suikastın Afgan halkının acılarını yansıttığını belirterek, ''Afganistan'da yaşamak böyle bir şey. Bütün Afgan hanelerinde bu acı hissediliyor. Umudumuz şiddetin sona ermesi ve barış ve mutluluğun ülkede hakim olması'' dedi.

İddialar, suçlamalar...

Serdar Muhammed'in Ahmet Veli Karzai'yi niçin öldürmüş olabileceği açıklık kazanmamakla birlikte, bu cinayet Afganistan'ın üst düzey yetkililerinin güvenliği konusunda soru işaretleri doğuracak.

Ahmet Veli Karzai hakkında özel güvenlik şirketleri ve afyon ticaretiyle bağlantısına ilişkin iddialar sıklıkla dile getiriliyordu.

Son olarak, belge sızdırma sitesi Wikileaks'in kamuoyuna duyurduğu Amerikan belgelerinde, Ahmet Veli Karzai ''yolsuzluklara bulaşmış uyuşturucu baronu'' olarak niteleniyordu.

Ağabeyi Cumhurbaşkanı Karzai ise, suçlamalara karşı hep üvey kardeşinin yanında yer aldı.

Geçmişte de suikast girişimlerine hedef olan Ahmet Veli Karzai, ABD ve Afganistan'daki Batılı güçlerin yakın müttefiklerindendi.

BBC'nin Kabil'deki Muhabiri Quentin Sommerville, Veli Karzai'nin Amerikalı ve NATO güçlerinin kendisine yönelik uyuşturucu kaçakçılığı suçlamaları gözardı edilecek kadar önemli bir müttefiki olduğunu kaydetti.

Amerikalı bir yetkili, ''Kendisi hakkındaki kaygılarımıza karşın Ahmet Veli Karzai, ABD'nin birlikte iş yapabildiği ve Kandahar'ı kontrol altında tutabilen bir kişiydi'' dedi.