BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Kanada istihbarat yetkilerini genişletiyor

Kanada istihbaratının yetkilerini büyük ölçüde artıran yasa taslağı önemli bir engeli aştı ve Kanada Avam Kamarası "Terörle Mücadele Yasası"nı onayladı. Yasa, terör eylemlerinin özendirilmesini suç kapsamına alıyor.

Abone ol

Kanada istihbarat kurumunun yetkilerini büyük ölçüde artıran yasa taslağı önemli bir engeli de aştı ve Kanada Avam Kamarası, "Terörle Mücadele Yasası"nı onayladı.

Ülkede sonra hazırlanan yeni yasa, Kanada istihbaratına ülke dışında faaliyet gösterme ve şüpheliler eyleme geçmeden "önleyici tutuklamalar" yapma yetkisi veriyor.

Muhafazakar Parti egemenliğindeki Senato'nun da yasayı Haziran'dan önce onaylaması bekleniyor.

Kanada Başbakanı Stephen Harper, internet üzerinden yürütülen faaliyetler de dahil olmak üzere, terör eylemlerinin özendirilmesini suç kapsamına alan yasaya büyük destek veriyor.

Kanada Savunma Bakanı Jason Kenney de, "Ülke içinde cihatçı saldırılar olması ihtimali çok yüksek. Terörizm tehdidi asla bu denli büyük olmamıştı." dedi.

'Muğlak ifadelerle dolu'

Yeni yasa, bireylerin herhangi bir suçlama yöneltilmeksizin gözaltına alınmasını da kolaylaştırıyor.

Yasanın fazla kapsamlı olduğunu savunan eleştirel çevreler taslakta değişiklikler yapmaya çalıştıysa da, bu çabalar sonuçsuz kaldı.

Dört eski Kanada başbakanı ile Kanada Yüksek Mahkemesi'nden beş yargıç, yeni yasanın içeriğini sorgulayan açık mektuplar yayımladı.

York Üniversitesi'nden Prof. Allan Weiss, yasanın ifade özgürlüğüne darbe vuracağını söyledi ve "Yasa, hükümetin aynı fikirde olmadığı herhangi birşeye, 'Kanada'nın ulusal çıkarlarına ters düşüyor' damgasını vurmasını sağlayacak muğlak ifadelerle dolu." dedi.

Geçen yıl Ekim ayında IŞİD'den ilham aldığı söylenen bir şahıs Quebec'teki bir otoparkta iki askere saldırmış, birini öldürmüş, diğerini de yaralamıştı. Saldırganın kendisi de olay sırasında vurularak öldürüldü.

Bu olaydan iki gün sonra da silahlı bir şahıs, Ottawa'daki Ulusal Savaş Anıtı'nda nöbet tutan bir askeri vurarak öldürmüş, ardından da yakındaki parlamento binasına saldırı düzenlemişti.