BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,86
ALTIN 2.443,87
HABER /  DÜNYA

Kamerun'dan üst düzey ziyaret

Afrika kıtasında yükselen bir ülke olarak dikkatleri çeken Kamerun'un Cumhurbaşkanı Türkiye'ye geliyor. Bu ziyaret ekonomik açıdan önem arz ediyor.

Abone ol

Kamerun Cumhurbaşkanı Paul Biya, 26-27 Mart'ta Türkiye'ye resmi ziyaret gerçekleştirecek.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün daveti üzerine Kamerun Cumhurbaşkanı Biya'nın 26-27 Mart'ta Türkiye'ye geleceği bildirildi.

Gül'ün 16-17 Mart 2010'da Kamerun'a yaptığı ziyaretin iadesi maksadıyla Biya'nın heyetinde, 13 bakanın yanı sıra Kamerun özel sektörünün temsilcileri de olacak. Geniş bir heyetle Türkiye'ye gelecek Biya, 26 Mart Salı günü Ankara'da başlayacağı resmi görüşmelerin ardından, temas ve incelemelerine 27 Mart Çarşamba günü İstanbul'da devam edecek.

ZİYARET TARİHİ ÖNEM TAŞIYOR 

Ziyaretin Kamerun'dan Türkiye'ye Cumhurbaşkanı seviyesinde bir ilk teşkil edecek olması bakımından tarihi önem taşıdığı kaydedilen açıklamada, siyasi istikrarıyla Afrika'nın önde gelen ülkeleri arasında yer alan Kamerun'un, bölgesel entegrasyon çalışmalarına yönelik gayretlerine dikkat çekildi.

AFRİKA'DA KAMERUN ÖNEMLİ BİR ROLE SAHİP

Açıklamada, ''Orta Afrika Ekonomik ve Parasal Topluluğu'nun (CEMAC) aktif üyelerinden Kamerun, bu kapsamda altı bölge ülkesini bir araya getiren Orta Afrika Para Birliği'ne (UMAC) ve Orta Afrika Devletleri Bankası'na (BEAC) ev sahipliği yapmaktadır. Ülkenin bölgesinde artan önemi ışığında, Türk Hava Yolları 20 Aralık 2012 tarihinde İstanbul-Yaunde-Duala-İstanbul doğrudan seferlerine başlamıştır'' ifadelerine yer verildi.

Cumhurbaşkanı Gül'ün Türkiye'nin Afrika'ya açılım politikası bağlamında, Kıta ülkeleriyle istişare ve temasların pekiştirilmesine özel önem atfettiğine işaret edilen açıklamada, bu anlayışla son beş yılda on bir Sahraaltı Afrika ülkesinin devlet başkanının Türkiye'de resmi ziyaret münasebetiyle misafir edildiği, Gül'ün de kıtada on ülkeye resmi ziyarette bulunduğu vurgulandı.

EKONOMİK VE TİCARİ İLİŞKİLERİN GELİŞMESİ AMAÇLANIYOR 

Açıklamada, Biya'nın ziyaretinin Kamerun ile ilişkilerin tüm yönleriyle en üst düzeyde gözden geçirilerek güçlendirilmesine hizmet edeceği, kıtada öne çıkan bölgesel meselelerle uluslararası gelişmelerin ele alınmasına imkan sağlayacağının altı çizilerek, ''Cumhurbaşkanı'nın, 27 Mart Çarşamba günü İstanbul'da düzenlenecek 'Türkiye-Kamerun Ticaret ve Yatırım Forumu'na da katılması planlanmaktadır. Bu bağlamda, Ankara ve İstanbul'da kamu ve özel sektör yetkilileriyle gerçekleştirilecek muhtelif temasların, ikili ekonomik ve ticari ilişkilere ivme kazandırması amaçlanmaktadır' değerlendirmesi yapıldı.

Gül'ün tarihi nitelik taşıyan ve Yaunde Büyükelçiliğ'inin açılışını da gerçekleştirdiği Kamerun ziyaretinin ardından, Afrika'nın önemli ülkelerinden Kamerun ile ilişkilerin daha da geliştirilmesi ve yeni işbirliği alanlarının keşfedilmesi için somut bir adım daha atılmış olacağı kaydedildi.