BIST 10.159
DOLAR 32,11
EURO 35,09
ALTIN 2.466,53
HABER /  GÜNCEL

Kadınlar kürtaj yasağına karşı yürüdü

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın kürtajla ilgili sözlerine karşı tepkiler büyüyor. Bugün Kadıköy’de beş binin üzerinde kadının katıldığı bir yürüyüş düzenlendi.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul’da gerçekleşen uluslararası Nüfus ve Kalkınma Konferansı’nda kürtajın cinayet olduğuna yönelik ifadesi ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın kürtajı yasaklayacak bir yasa tasarısının hazırlandığını açıklaması üzerine yapılan gösterilere bir yenisi eklendi.

Pazar günü saat 14.00’de Kadıköy Altıyol’daki boğa heykelinin civarında toplanan beş bin kadar kadın ve az sayıda erkek Kadıköy İskele Meydanı’na yürüdü.

Çeşitli sol partiler, sol gruplar, sendikalar, meslek örgütlerinden kadınlarla sosyalist, feminist ve anarşist kadınların temsilcilerinin örgütlediği gösteride sık sık “Kürtaj haktır, Uludere katliamdır!” ve “AKP elini bedenimden çek” sloganları atıldı.

Düzenleyen kurumların hazırladığı ortak bir metnin okunduğu serbest kürsüde söz alanlar arasında CHP milletvekili Melda Onur da vardı. Mitingde sloganların yanı sıra Aynur Doğan’ın seslendirdiği Keçe Kurdan ve Ajda Pekkan’ın ünlü şarkısı Hür Doğdum Hür Yaşarım da sık sık söylendi. Miting, alanda çekilen halaylardan sonra Kadıköy Çarşısı’nın ara sokaklarında şarkı ve sloganlarla sürdü.

Mitingi düzenleyen kurumlardan Halkeveleri’nin Genel Başkanı İlknur Birol üç gün içinde organize edilen bu mitingde aylarca uğraşılarak örgütlenen mitinglerden daha öfkeli ve kararlı bir kalabalığın bulunduğuna dikkat çekti ve şunları söyledi:

“Bu miting büyük bir kadın öfkesinin göstergesiydi. Kürtaj hakkı, yıllarca merdivenaltı kliniklerde kürtaj olarak canından olan ve ağırlıklı olarak yoksul kadınların ödedikleri bedelle elde edilmiş çok önemli bir hak. Bugün bile kendini AKP’li olarak gören, AKP’ye oy vermiş olan kadınların bile yalnız başına kaldıklarında bugün tepki gösteren kadınlara hak verdiklerini düşünüyorum. Bu yasayı yazmak üzerine eline kalem alacakların bu kalemlerinin kırılması lazım. Bu yasak piyasayla iç içe olan neoliberal gericiliğin inşa edeceği yeni toplumun eşiklerinden bir tanesidir. Bunun farkındalığını büyütmemiz ve ortak bir kanala aktarmamız lazım.”

Geri alınacağını sanmıyorum

Rengarenk Kırmızı dergisinin yazarlarından ve sosyalist feminist kolektif üyesi olan Nacide Berber ise şöyle konuştu: “Benim bedenime ve hayatıma yönelik devlet tarafından bir müdahale var diye düşünüyorum. Bunun için buradayız, karşı çıkmaya ve sesimizi yükseltmeye çağırıyoruz. Aslında başbakanın böyle bir şey yapacağını, bu kadar ileri gideceğini beklemiyordum ama bir yardan da beklediğimiz bir şey bir yıldır bütün söylemleri kadın düşmanıydı. Nüfus politikaları çok üzerinde durduğu bir konu ve orada kadını araçsallaştırıyor. Üç çocuk doğurmamızı önermişti, ardından beş çocuk dedi, şimdi de sürekli çocuk doğurmamızı istiyor. Aslında onun açısından çok tutarlı bir söylem. Ama kürtaj gibi önemli bir kazanımın yasaklanabileceğini sanmıyorum.”

Görüşmeler durabilir

Öte yandan geçtiğimiz günlerde, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Yasa çerçevesinde çıkartılacak konukevi yönetmeliği için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından görüşlerine başvurulan kadın örgütlerinden bir kısmının, kürtaj konusunda iç rahatlatıcı bir gelişme gerçekleşene kadar görüşmelere ara vermeyi planladıkları da söyleniliyor. Bilindiği gibi iki yüzden fazla kadın örgütünün kurduğu Şiddete Karşı Platform’da yer alan Morçatı ve Kadın Dayanışma Vakfı, Kamer gibi örgütler bakanlıkla görüşmeler yürütüyordu.

Erkeklerin katılımı

Ağırlıklı olarak kadınların katıldığı mitinge az sayıda erkek de katılmıştı. Sakareller rock grubunun vokalist ve gitaristi, bilgisayar mühendisi Işık Barış Fidaner “Bu eyleme destek vermek için katıldım. Çünkü kürtaj temel bir hak. Giderim, katılabilirsem katılırım, katılamazsam orada bulunurum, o da katılımdır diye düşündüm. Gösteri erkek egemen olmadıkça kadın egemen oldukça erkeklerin katılmasında bir sorun yok bence” şeklinde konuştu.