BIST 10.173
DOLAR 32,26
EURO 34,75
ALTIN 2.402,63
HABER /  GÜNCEL

Kadın basketbolcular Olimpiyat sahnesinde

Londra Olimpiyatları'nın ilk gününde Türkiye Kadın Basketbol takımı grup mücadelesinde Angola karşısında. Kadın voleybolcuların rakibi ise Brezilya olacak.

Abone ol

Türkiye Londra 2012 Olimpiyatları'na madalya umuduyla geldiği branşlardan kadınlar basketbol ve voleybolda bugün parkeye çıkıyor.

Kadın basketbol takımı Angola'yla karşı karşıya gelirken, kadın voleybolcuların rakibi ise Brezilya.

Her iki takımın şanslarını Cumhuriyet gazetesi Spor Müdürü Arif Kızılyalın'la konuştuk.

Voleybolcuların çok zorlu elemlerden sonra Londra'ya gittiklerine dikkat çeken Kızılyalın'ın BBC Türkçe'nin sorularına yanıtları şöyle:

Kadınlar voleybolda Olimpiyatlar'a katılma hakkı sporcuların alınterinin ürünü. Sırbistan ve İtalya'da Avrupa 3.sü oldu. O turnuvaları izlemiştim. Avrupa'nın büyük takımlarını dize getirdi, evsahibi Sırbistan'a boyun eğip, üçüncülük-dördüncülük maçına çıkmaya hak kazandı. Ama bu 3.'lük Türkiye'yi olimpiyatlara taşımıyordu. Olimpiyatlar için sadece tek takımın gideceği, Ruslar, Hırvatlar ve İtalyanların da olduğu sekiz takımdan oluşan bir gruba kaldı. Türkiye, turnuvanın Ankara'da düzenlenmesi için çaba gösterdi ve sonuç da aldı. ''Seyirci desteği kadın voleybol takımını uçurdu'' kelimenin tam anlamıyla. İtalyan koç Motta ve Neslihan Darnel, Neriman, Bahar, Gizem, Naz başta olmak üzere sporcular büyük bir başarı elde ettiler.

Londra'da neyle karşılaşacaklar peki kadın voleybolcular? En güçlü rakipleri kimler?

Voleybol'da son dönemde geçirilen yeniden yapılanma sürecinden sonra hem erkek hem de kadın voleybol takımları herkesi yenebiliyor. Bu kadro bir anda oluşmadı. Örneğin kendi takımlarında yabancı sınırlaması nedeniyle oynayamayan oyuncularımız vardı.

Polen, Naz mesela. Bu oyuncular süper ligin bir altındaki kategoride mücadele ettiler ve yanyana oynayarak geldiler. Bu da yıldızlardan başlayarak gençlerde Avrupa ve dünya şampiyonlukları kazandırdı. Yukarıya da buradan sürekli oyuncu çıkıyor. Yani biz şimdi Neslihan'dan bahsediyoruz sürekli ama alttan bir Naz geldi, Polen geliyor, ki Londra Olimpiyatları'nda Polen'den çok bahsedeceğiz gibi geliyor. Takımın omurgasını oluşturan Büşra Cansu, Asuman, Eczacıbaşı'nın altyapısından gelen genç oyuncular.

Ama en büyük avantajları Grand Prix'ilerde, dünya kupalarında yarışmış olmaları. Voleybol Federasyonu, ödenek sıkıntısını aşıp oyuncuları nerede turnuva varsa, Japonya'ya, Brezilya'ya gönderdi takımı. İşte bu turnuvalarda bu oyuncular Çin'i de yendiler, Japonya'yı da Kübayı da, ABD'yi de. Yeniyorlar ya da yeniliyorlar ama ezilmiyorlar.

Eğer gruplarda başlarına bir kaza gelmez, çapraz eşleşmelerde de çok büyük sürpriz yaşanmazsa Türkiye'nin kadınlar voleybolda 3.lük-4.lük maçı oynayacağını düşünüyorum. Londra Olimpiyatları'ndaki bütün takımları Türkiye çeşitli turnuvalarda yendi. Havasını bulursa altına kadar da gider. Genelde kulüpler düzeyinde de iyi durumda Türk voleybolu. Avrupa Şampiyonumu, kıtalararası şampiyonu var.

Basketbolcular da eleme turnuvasından sonra katılmaya hak kazandı olimpiyatlara. Zorlu bir gruptan geldiler, gruplarında altın madalyanın favorisi ABD var.

Kadın basketbolcuların en büyük avantajı hiç yenilmemiş olmaları elemelerde. Doğrudan katılamadılar belki ama bir alt gruptan öyle bir performans gösterdiler ki.

Son maçlarında da Arjantin'i geçip Londra'ya geldiler. Antrenörleri Ceyhun Yıldızoğlu, eğer bu takım Arjantin'i yenerek Londra'ya gitme hakkı elde ediyorsa biz yürürüz en kötü ihtimalle ilk beşte yer alırız diyor ki bence ilk beşin kelime karşılığı 3. Takıma bakıyoruz.

Bilsel Vardarlı var, Tuğba Palazoğlu var, Işıl Alben var, ayrıca pivot Kanitra da kadroda. Nevriye Yılmaz deneyimli, altın çağını yaşayan bir sporcu. 1.94'lük boyuyla pota altını kapıyor. Botaş'tan Nilay Kartaltepe, Yasemin Horasan'la Tuğçeler, Begümler.

Aslında voleybolculardan herkes madalya bekliyor, herkesi yendiler çünkü. Ama kadın basketbolcular da madalyayla dönerse kimse şaşırmayacak. Federasyon Başkanı Turgay Demirel, ''Ben erkeklerden bu başarıyı beklerken kızların böyle bir performans göstermesi Türk basketbolunun gerçek başarısıdır. 2010 Erkekler Dünya Basketbol Şampiyonası'ndan sonra şimdi dünya kadınlar basketbol şampiyonası 2013'te Türkiye'de. Her Avrupa şampiyonasında sonuna kadar gidiyoruz, şampiyon oluyoruz olamıyoruz ayrı ama bunların sonucu olarak da Türk kızları Londra hakkı elde ettiler '' diyor.

Burada ABD'yi herkes ilk sıraya yazıyor. Peki ABD dışında hangi takımlar ciddi madalya şansına sahip olur?

Çarpraz eşleşmeler çok önemli. Ben basketbol mili takımının gruplardan çıkacağını tahmin ediyorum. Yani rakiplerine üstünlük sağlayacak diye düşünüyorum. Ordan çıktıktan sonra da ABD'ye çarpılırsan şansın olmuyor ama şöyle bir gerçek de var. ABD'nin 12 kişilik kadrosundan dördü Türkiye'de oynayan oyuncular. Küçük de olsa bir avantaj. Grupta Hırvatistan var. Hırvatistan'ı yenecek bu takım.