BIST 10.719
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.499,13

Kaddafi'nin güce yükseliş öyküsü

Kaddafi'nin güce yükseliş öyküsü

Kaddafi'nin kökenisirte yakınlarındaki bir çölde 1942 yılında doğan muammer kaddafi, mısır lideri ve arap milliyetçisi cemal abdül nasır'a hayranlık besliyordu. 1956'da süveyş krizi sırasında israil aleyhtarı gösterilerde o da sokaklardaki eylemciler arasındaydı. askeri lisedeyken, kraliyeti...

Kaddafi'nin güce yükseliş öyküsü

Kaddafi'nin kökeni
Sirte yakınlarındaki bir çölde 1942 yılında doğan Muammer Kaddafi, Mısır lideri ve Arap milliyetçisi Cemal Abdül Nasır'a hayranlık besliyordu. 1956'da Süveyş Krizi sırasında İsrail aleyhtarı gösterilerde o da sokaklardaki eylemciler arasındaydı. Askeri lisedeyken, kraliyeti devirme planları yapmaya başladı.

Kaddafi'nin güce yükseliş öyküsü

İktidara Geliş
Okuma yazması olmayan bir Bedevi çobanının oğlu olan Muammer Kaddafi 1969 yılında ülkenin ilk bağımsız lideri olan Kral Birinci İdris’e karşı diğer subaylarla birlikte gerçekleştirdiği kansız askeri darbenin ardından başa geçti. O sırada sadece 27 yaşında olan Kaddafi, Libya ordusundaki en yüksek mevki olan albaylık rütbesine yükseltildi. Ardından kendisini silahlı kuvvetlerin başkomutanı ve Libya devletinin defakto lideri ilan etti.

Kaddafi'nin güce yükseliş öyküsü

Kendisi gibi düşünenlerin öncüsü
Kaddafi’nin iktidara geliş öyküsünün arkasında, Arap ülkelerini Basra Körfezi’nden Atlantik Okyanusu’na kadar uzanan bir coğrafyada bir araya getirmenin hayali vardı. Özellikle 1950’li yılların sonlarında ve 1960’larda Mısır’ın efsanevi lideri Cemal Abdül Nasır tarafından benimsenen bu görüş, Kaddafi ve birçok Libyalı subaya da ilham verdi.

Kaddafi'nin güce yükseliş öyküsü

Araplar bir arada
İktidarının ilk yıllarında, Kaddafi, kendi tanımıyla “Arap halklarını bölmek için sömürge güçlerinin belirlediği sınırları” ortadan kaldırmak için çalıştı. Arap Cumhuriyetleri Federasyonu’nun organizasyonunda önemli rol oynayan Kaddafi, Libya, Mısır ve Suriye’yi aynı çatı altında topladı. Fotoğrafta, üç ülkenin liderleri görülüyor. Mısır Devlet Başkanı Enver Sedat, Kaddafi ve Suriye Devlet Başkanı Hafız Esad, ittifaklarını belirleyen anlaşmaya imza atıyor. Ancak federasyon üç ülkeye de pek fayda getirmezken, zamanla üye ülkeler arasındaki ilişkiler bozuldu.