BIST 10.677
DOLAR 32,24
EURO 35,02
ALTIN 2.445,36
HABER /  GÜNCEL

Kaddafi: Libya'yı bir kez daha sömürgecilere bırakamayız

Beni Velid'de zorlu mücadele ve kargaşa sürerken eski lider Muammer Kaddafi, yandaşlarına verdiği son mesajda 'Zafer kazanıncaya kadar savaşmaktan başka yapacak şey yok' dedi.

Abone ol

Libya'nın eski lideri Albay Muammer Kaddafi, taraftarlarına ulaştırdığı yeni mesajında "ülkeyi ele geçiren güçlere karşı savaşmaya devam edeceğini" bildirdi.

Merkezi Suriye'de bulunan Arrai televizyonda yayınlanan yazılı mesajında, Albay Kaddafi, ülkesindeki muhalefet güçlerini vatan hainleri olarak tanımladı ve "darbe" olarak nitelediği bu harekete karşı savaşacağını bildirdi.

Eski Libya lideri "taraftarlarının çarpışmaya devam etmesini ve kontrolleri altında bulunan dört kenti teslim etmemelerini" istedi.

Yayında Kaddafi'nin mesajını okuyan televizyonun sahibi Mişan Ceburi, "Liderin, Venezuela ya da Nijer'de değil, Libya topraklarında kendi savaşçıları ve halkı arasında bu mücadeleyi yürüttüğünü gösterecektik ama güvenlik nedeniyle bunu yapamıyoruz." dedi.

Trablus'taki BBC muhabiri Peter Biles, Kaddafi'nin nerede olduğunun bilinmediğine, ama hala dış dünyayla iletişimini sürdürebildiğine işaret ediyor.

Bu arada muhalefet güçlerinin Sirte ve Beni Velid kentlerini ele geçirmek için verdikleri mücadelede fazlasıyla zorlandıkları bildiriliyor.

Beni Velid'de kargaşa

Beni Velid'deki çarpışmalar şimdilik durmuş görünüyor. Muhalefet güçlerinden bir komutan BBC'ye, kent içinde ağır silahlar kullanan Kaddafi güçlerini hedef alacak NATO savaş uçaklarının saldırılarını beklediklerini söyledi.

Muhalif güçlerin komutanı, Beni Velid'in kuzeybatısını kontrol altına aldıklarını kaydederek, NATO'nun operasyonunu tamamlamasıyla kentin çok çabuk düşeceğini belirtti.

Muhalif güçlerin Beni Velid'i hedef alan saldırısında bir kargaşa havasının hakim olduğu ve yeterince savaşçı olmadığı kaydediliyor; savaşanların birçoğunun da deneyimsizliğine işaret ediliyor.

Önceki saatlerde Beni Velid'de Kaddafi'ye muhalif güçlerden 7 kişinin öldüğü, 10 kişinin de yaralandığı bildirilmişti.

Kaddafi karşıtı güçler, yerel halkın kendilerine destek verir gibi göründüğünü ama daha sonra yanıltarak bir baskına ittiğini anlatıyorlar.

Bu arada Kaddafi yandaşı güçlerin Ras Lanuf kenti yakınındaki, Ulusal Geçiş Konseyi'nin kontrolündeki petrol rafinerisine düzenlediği saldırıda 15 muhafız öldürüldü.

Beni Velid'den kaçan aileler kent sokaklarının bomboş olduğunu; insanların ya evlerine kapanmış halde yaşadığını, ya da kaçtığını; tüm dükkanların kapalı olduğunu ve yiyecek sıkıntısı çekildiğini anlatıyorlar.

'10 gün içinde geçici hükümet'

Ulusal Geçiş Konseyi'nin hükümeti niteliğindeki kuruluna başkanlık eden Mahmud Cibril, geçici hükümetin 10 gün içinde kurulacağını açıkladı.

Yönetimin Libya'nın tüm bölgelerinden temsilcileri kapsayacağını söyleyen Cibril ayrıca Libya'nın yeniden petrol üretimine başladığını duyurdu.

Cibril üretimin nerelerde yapıldığı ve miktarı konusunda bilgi vermedi.

Ancak Afrika'nın en büyük petrol rezervlerine sahip olan Libya, isyan öncesinde ihracatının yüzde 85'ini Avrupa'ya satıyordu.

Konsey Başkanı Mustafa Abdül Celil de dün, isyancıların kenti ele geçirmesinden sonra ilk kez gittiği Trablus'ta yüzlerce kişinin sevinç gösterileriyle karşılandı.

Çin yeni yönetimi tanıdı

Bu arada Çin, Libya'nın yeni yönetimi olarak Ulusal Geçiş Konseyi'ni tanıdığını açıkladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı'nca yayımlanan bildiride, Çin'in, Libya halkının seçimine saygı gösterdiği belirtilerek, iki ülke arasındaki mevcut anlaşmaların yürürlükte kalacağı umudu dile getirildi.

Libya'daki en büyük yatırıcımlardan biri olan Çin, BM Güvenlik Konseyi üyeleri arasında Libya'daki Ulusal Geçiş Konseyi'ni henüz tanımamış olan sonuncu ülkeydi. Çin daha önce Libya yönetimine karşı NATO öncülüğünde girişilen hava harekatını eleştirmişti.