BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Kaddafi büyük ihtimalle şehit olacak!

Ortadoğu'nun marka muhabiri Robert Fisk'ten ilginç satırlar Kaddafi çok büyük ihtimalle şehit olacak...

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- The Independent'in Ortadoğu muhabiri Robert Fisk, Kaddafi'nin kaçınılmaz sonunu şu satırlarla özetledi: "Son konuşmasında "Şehit olarak öleceğim" dedi. Evet, çok büyük ihtimalle öyle olacak.."

Fisk'in yazısından önemli ayrıntılar şöyle:

Kaddafi’ye göre tüm bu yaşananlar, bir tezgâh, uluslararası bir komploydu. “Çocuklarınız ölüyor, fakat ne uğruna?” diye soruyordu. ‘Arkasındaki Libya halkıyla birlikte, kanının son damlasına kadar’ savaşacaktı. Amerika düşmandı (epey bir Felluce muhabbeti yaptı), İsrail düşmandı, Mısır’ın eski cumhurbaşkanı Enver Sedat düşmandı, sömürgeci faşist İtalya da düşmandı. Kahverengi cüppe, kep ve entarisi içindeki Kaddafi’nin televizyon ekranlarındaki arzı endamı, bazı sıradışı soruları da gündeme getirdi. Uluslararası medyayı (namı diğer ‘köpekler’) Libya’nın dışında tutan Kaddafi, dünyanın çıldırmış bir ülkeyi seyretmesine izin verdi: YouTube ve bloglardaki korkunç şiddetin karşısında, devlet televizyonuna çıkıp YouTube’da ya görmediği ya da kendisine gösterilmeyen şeyi meşrulaştıran, tümüyle aklını kaçırmış bir diktatör. Ve bu noktada ilginç bir soru beliriyor akıllarda: Uluslararası basının ülkelerine girmesine ses çıkarmayan diktatörler (Bin Ali/Mübarek/Salih/ Prens Salman), kendi rezil oluşlarının görüntülenmesine izin veriyor. Ödülleri gerçekten de can sıkıcı. Fakat gazetecileri sokmayan Kaddafi gibi liderlerin payına düşen de pek farklı olmuyor sonuçta. 

Cep telefonları başrol oynuyor

Cep telefonu kameralarının yaygınlığı ve kullanım kolaylığı, bu aygıtlarla kaydedilmiş uğultunun ve silah seslerinin verdiği gerçeklik duygusu, belli açılardan televizyonların işlemden geçirilmiş, dijital görüntülerinden daha sarsıcı oluyor. İsrailliler, 2009’da Gazze’yi kana bularken Kaddafi’nin yaptığı gibi gazetecileri sokmadığında da tam bu olmuştu: Blog’cular ve YouTube’cular (ve El Cezire), bize normalde ‘profesyonel’ televizyon veletlerinden elde edemeyeceğimiz bir gerçeklik sundu. Belki de bir diktatörün sonunda gerçeği söylemesi için, kameraları tekeline alması gerekiyordur. Kaddafi son konuşmasında, “Şehit olarak öleceğim” dedi. Evet, çok büyük ihtimalle öyle olacak.