BIST 10.277
DOLAR 32,26
EURO 34,79
ALTIN 2.378,20
HABER /  DÜNYA

K. Irak'ta KYB kalesini kaybetti

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Parlamentosu seçimlerinde Talabani'nin partisi KYB, oy kaybedince taraftarları çılgına döndü.

Abone ol

Kuzey Irak'ta oy sayma işlemi devame derken, Süleymaniye'de dün gece oy sayımı merkezlerine giren bir grup Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) üyesinin oy listelerinde ve oy oranlarında değişiklikler yaptığı tespit edildi.

Kuzey Irak'ta 21 Eylül'de gerçekleşen Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Parlamentosu seçimlerinin ardından, oylar sayılmak için seçim komisyonunun belirlediği merkezlerde toplandı. Belirlenen merkezlerde sandıklar açılmaya başladı ve oylar sayılıyor. Ancak bu süreç içerisinde alınan bilgiler, yıllarca alışılan ezberi bozduğu yönünde.

KYB, SÜLEYMANİYE'DE İKİNCİ SIRAYA GERİLEDİ

Yıllarca iktidara ortak olan Celal Talabani'nin partisi Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB), bu seçimlerde 13 sandalye kaybettiği ifade ediliyor. Yıllarca KYB'nin kalesi olarak bilinen Süleymaniye ise bu kez Değişim Hareketi'nin (Goran) kalesi haline geldi. Resmi olmayan bilgilere göre Goran, Süleymaniye'de ilk sırada gelirken, KYB ikinci sırada yer aldı.

Goran hareketi Erbil'de de önemli bir başarı elde etti. Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve KYB'nin yıllarca baş başa yarıştıkları Erbil'de ise Goran hareketi ikinci parti olmayı başardı. Erbil'de en çok oyu KDP alırken, Goran ikinci ve KYB üçüncü sırada geliyor.

KYB'LİLER OY SAYIMI MERKEZLERİNİ BASTI

Tablo bu şekilde olunca Süleymaniye'de tansiyon iyice yükselmeye başladı. Süleymaniye'de dün gece oy sayımı merkezlerine giren bir gurup KYB'lilerin oy listelerinde ve oy oranlarında değişiklikler yaptığı tespit edildi. Silahlarla merkezi basan kimlikleri açıklanmayan kişilerin, Goran hareketi oylarını azaltarak, KYB oylarını artırdığı kaydediliyor.

SONUÇLARI DEĞİŞTİRMEYE KALKMAK RÜSVALIKTIR

Olayların ardından ilk açıklama KYB Genel Sekreter Yardımcısı Berham Salih'ten geldi. Yazılı bir açıklama yapan Salih, "Tabii ki, kaybetmek zordur ancak bu nedenle seçim sonuçlarını değiştirmeye kalkmak ise rüsvalıktır. Kaybetmek KYB için de zordur ama bu halkın takdiridir. Bu KYB'nin son siyasetini halkın onaylamamasıdır. Onun için bize düşen siyasetimizi gözden geçirip gelecek seçimlerde halkın desteğini almaktır." dedi.

Süleymaniye'de yaşanan olay ardından seçim komisyonundan bir heyet bugün sabah Süleymaniye'ye ulaştı. Heyetin olayları yerinde inceleyip Yüksek Seçim Komiserliği'ne rapor edeceği bildiriliyor.