BIST 10.267
DOLAR 32,24
EURO 34,76
ALTIN 2.411,12
HABER /  GÜNCEL

JPMorgan 2 milyar dolar zarar etti

ABD'nin en büyük bankası JPMorgan Chase, borsa simsarlarının karmaşık yatırımları nedeniyle 2 milyar dolarlık işlem zararına uğradığını açıkladı.

Abone ol

ABD'nin en büyük bankası olan JPMorgan Chase, borsa simsarlarının karmaşık yatırımları nedeniyle 2 milyar dolarlık işlem zararına uğradığını açıkladı.

Diğer alanlardaki kârları gözönünde bulundurulduğunda bankanın merkezi yatırım bürosunun zararı 800 milyon dolar civarında gerçekleşti.

Bankanın CEO'su Jamie Dimon, ani yaptığı bir basın açıklamasında, zararın 1 milyar dolara kadar çıkabileceğini söyledi.

Bu haber üzerine JPMorgan'ın hisseleri yüzde 6 değer kaybederken, bankanın diğer menkul kıymetlerinde de düşüş gözlendi.

Goldman Sachs, Citigroup ve Bank of America da borsalar kapandıktan sonra yapılan elektronik işlemlerde büyük kayıplara uğradı.

'Vatandaşın vergileri ile kurtarılacak'

CEO Dimon, merkezi yatırım bürosunda izlenen stratejinin düşünülenden "daha riskli, daha değişken ve daha az etkili" olduğunu vurguladı.

Dimon, "Pekçok hata yapıldı ve yanlış kararlar alındı. Bunların hepsini de kendi kendimize yaptık. Bir kurum böyle işletilmez" dedi.

Bankanın bir kolu durumundaki merkezi yatırım bürosu, tek tek menkul kıymetler portföylerini korumak amacıyla (hedging) geniş kapsamlı bahislerde bulunuyor.

Hedging, herhangi bir menkul kıymet varlığının değerini fiyat dalgalanmalarına karşı korumak için kullanılan bir yatırım uygulaması.

JPMorgan, riskli yatırımlardan kaçınması nedeniyle diğer rakiplerine oranla 2008 krizinden daha az etkilenmiş olarak çıkmış görünüyordu.

Yasal olarak zorunlu olan bir bildirim sırasında ortaya çıkan bu zarar haberi, bankanın bu çeyrek dönemdeki gelirlerini etkileyeceği gibi onun açısından bir utanç unsuru da olacağa benziyor.

Dimon, "Bu sorunu kabul ederek, ondan öğrenerek, onu giderecek ve ilerleyeceğiz" dedi.

Boston Üniversitesi'nde Profesör olan eski Federal Rezerv müfettişi Mark Williams BBC Dünya Servisi radyosuna yaptığı açıklamada, vergi ödeyen vatandaşın bu zararlar konusunda kaygı duyması gerektiğini, çünkü batmasına izin verilemeyecek kadar büyük olan bu bankaların sonunda yine vatandaşın vergileri ile kurtarılacağını belirtti.