BIST 10.209
DOLAR 32,41
EURO 34,82
ALTIN 2.400,35
HABER /  GÜNCEL

Japon sanayi üretiminde sürpriz düşüş

Japonya'da sanayi üretimindeki düşüş üçüncü ay devam ederken ekonominin durgunluğa girmesi yönündeki korkular yeniden baş göstermeye başladı.

Abone ol

Japonya'da sanayi üretimindeki düşüş üçüncü ay devam ederken ekonominin durgunluğa girmesi yönündeki korkular yeniden baş göstermeye başladı.

Fabrika üretimi Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 0,1 düşüş gösterdi. Mayıs ayındaki düşüş ise yüzde 3,4 oranında olmuştu.

Bu düşüş, Japon ürünlerine karşı dış talebin zayıflamasına bağlanıyor.

Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı, sınai üretimin artış kaydetmediğini açıklayarak Mayıs ayında üretimde öngördüğü iyileşme beklentisini geri çekmek zorunda kaldı.

Sanayi üretimindeki düşüş esas olarak makine, demir ve çelik sektörlerinde azalan üretim nedeniyle oldu.

Üretimdeki düşüş haberleri, merkez bankası ve hükümetin ekonominin geçen yılki deprem ve tsunaminin etkisinden kurtularak canlanmaya başladığı açıklamalarını gölgede bıraktı.

Euro Bölgesi tehdidi

Avrupa'daki borç krizinin ekonominin canlanmasının önünde büyük engel teşkil ettiği belirtiliyor.

Daiwa Araştırma Enstitüsü'nden Satoshi Osanai, ekonomik büyümenin hükümetin ve merkez bankasının işaret ettiğinden çok daha zayıf olduğunu belirtti.

Osanai, "Herhangi bir ekonomik canlanma geçici olacak ve ekonomik durgunluk aylarca devam edecek görünüyor. ABD'ye ihracat zaten yüksek durumda, ekstra bir artış sözkonusu değil" dedi.

Yen'in güçlü olması da Japon ürünlerini pahalı kıldığı için ihracatçılar önünde ayrı bir engel oluşturuyor.