BIST 10.847
DOLAR 32,18
EURO 34,88
ALTIN 2.493,25
HABER /  DÜNYA

Japon gazetesine Gezi yi değerlendirdi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Taksim Gezi Parkı odaklı olaylarla birlikte Başbakan Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olma şansını kaybettiğin...

Abone ol

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Taksim Gezi Parkı odaklı olaylarla birlikte Başbakan Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olma şansını kaybettiğini savunarak, “Polis göstericileri bastırırken 5 kişinin yaşamını yitirmesi, Başbakan’ın büyük ivme kaybetmesine neden oldu ve hem yurt içinde hem de yurt dışında bu durumun farkına varıldı” dedi.
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Japon Nikkei Gazetesi’nin sorularını cevaplandırdı. 3 milyon tirajlı Nikkei Gazetesi’nin Türkiye büro şefi Ryosuke Hanafusa’nın Taksim Gezi Parkı ile ilgili sorularına cevaplandıran CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, “Gezi parkı eylemlerinin ve devam eden gösterilerin gelecek sene Mart ayında yapılacak yerel seçimlere etkisi nasıl olur?” sorusuna, “CHP, gençlerin yaptığı gösterileri, gençlerin uğradıkları haksızlıklarda, hukuksuzluklarda onları destekledi. Partimizin oy oranının da arttığını düşünüyorum. Partimizin gençlik kolu üyelerini birçok parkta düzenlenen ve siyaset konuşulan forumlara gönderdik ve dile getirilen görüşleri dinledik. Gençler siyasete yeni bir yön vermek ve gençlik aşılamak istiyorlar” cevabını verdi.

"BÖYLE BİR GÜCÜ YOK"
"Başbakan Erdoğan’ın hedeflediği anayasa değişikliği ve Başkanlık sistemini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna ise Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:
“İktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), tek başına anayasayı değiştiremez. Böyle bir sayısal gücü yok. Gezi eylemleri ve gösterilerle birlikte Başbakan da Cumhurbaşkanı olma şansını kaybetti. Polis göstericileri bastırırken 5 kişinin yaşamını yitirmesi, Başbakan’ın büyük ivme kaybetmesine neden oldu ve hem yurt içinde hem de yurtdışında bu durumun farkına varıldı.”
Japon Nikkei Gazetesi’nin 1 Ağustos tarihli nüshasında yer alan haberde Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarının yanı sıra olaylar ayrıntılı olarak değerlendirildi. "İstanbul’un birçok parkında neredeyse her akşam yüzlerce genç forumlarda toplanarak hükümeti eleştiriyor. Ramazan ayında oruç tutulduğu için gün batımı ile beraber hep beraber yemekler yeniyor ve yemek sonrası ateşli tartışmalar yapılıyor” değerlendirilmesinde bulunan gazete, “Türkiye’de İnsan hakları ihlallerine yönelik endişeler de artıyor. Ayrıca, Mayıs sonundan bu yana hükümete karşı tepki gösteren en az 72 basın mensubu işini kaybetti” iddiasına yer verdi.
(İHA)