BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

İzzettin Doğan Gülen ile ne konuştu?

Cami-cemevi projesini anlatan İzzettin Doğan, Gülen hakkında konuştu. Doğan, Gülen için 'Biz kamil insanlarla anlaşırız' yorumunu yaptı.

Abone ol

Cem Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkan Yardımcısı Cemal Uşak, Fatih Üniversitesi ve Anadolu Bektaşi Federasyonu Akademik Danışmanı Doç. Dr. Hüseyin Özcan, tv8’de ekranlara gelen Her Pazar Açıkça programının canlı yayın konuğu oldu.

Gazeteci Selahattin Sadıkoğlu sordu, ”Aynı mekanı paylaşan, cami ve cemevi projesi” konuşuldu.

Fethullah Gülen’in önerisi ve Cem Vakfı’nın desteğiyle Ankara’da temeli atılan, aynı avludaki cami ve cemeviyle ne mesaj verildiği tartışıldı. Cami-cemevi buluşmasının toplumda nasıl karlışık bulduğu, kimlerin neden desteklediği, kimlerin neden karşı çıktığı tartışıldı.

GÜLEN İLE NE KONUŞTU?

Cem Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan, bu proje için Fethullah Gülen’le yürüttüğü temasları anlattı, şöyle dedi:

“Hoca Efendi’nin Aleviliğe olumlu yaklaşımı yeni değildir. Biz kamil insanlarla anlaşırız, cahillerle işimiz zor. Fethullah Hoca Efendi sürekli olarak barışı dostluğu savunuyor. En önemli mesele Şii-Sunni savaşını bitirmektir. Çünkü, mermiyi atan da karşılık veren de Allah-ü ekber diyor. Bu çok üzüntü verici bir durumdur. Müslüman ülkeler inançları nedeniyle savaşmamalı.

Cumhuriyet rejimiyle cemevleri kapatılmadığını da ifade eden İzzetin Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Zira cemevleri tekke veya zaviye değildir. Anadolu’da bir arada cami ve cemevleri vardır. Hoca Efendi’nin cami-cemevi teklifi son derece yerindedir. Saz ve söz Türk kültürünün zenginliğidir. Diyanetin politikaları alevilerin, sunnilerin birbirlerini tanımalarını engellemiştir. ‘Bir dinde iki mabet olmaz’ yaklaşımı doğru bir tanım değildir.”

HALKTA AYRIŞMA DUYGUSU YOK

İzzettin Doğan, Suriye’deki mezhep çatışmasını Türkiye’ye sıçratmak isteyenler olduğunu öne sürdü, “Ancak ayrışma-kapışma duyguları halkta yok. Cemevine ‘cümbüş evi’ diyenler kara cahildir. Başbakan sözünü tuttu; Alevilik din derslerine girdi. Alevinin camisi cemevidir. Alevilerin demokratikleşme paketinden beklentisi, genel bütçeden pay almaktır.

Cami ve cemevinin bir arada inşa edilmesine asimilasyon endişesiyle karşı çıkmak saçmalıktır.”

CAMİYE GİDİP NAMAZ KILAN ALEVİLER VAR

Doç. Dr Hüseyin Öztürk ise, aleviliğin sağlam öğretisi nedeniyle hala ayakta kaldığını belirtti. Öztürk, “Alevilik İslamiyet’in bir yorumudur. Cemevinin önünden bile geçmeyenler hayal yazıyor. Caminin önünden bile geçmeyenler de hayal yazıyor. Cami-cemevi ortak bir barış projesidir. Cami-cemevinin tanıtımında medya yeterince kullanılmadı.

Camiye gidip namaz kılan aleviler var. Fethullah Gülen’in el uzatması ciddi bir jesttir” dedi.

Öztürk, alevi-sünni evliliklerinin de, toplumsal barışa katkı sağladığını vurguladı, “Gönül ferman dinlemiyor. Alevi-sunni evliliklerinin sayısı hiç de az değildir. Dışa vuran şefkat imanın yansımasıdır” diye konuştu.

DEVLET, CEMLERİNİ DE DESTEKLEMELİ

Cemal Uşşak da, devletin camiler gibi , cemevlerine de devlet tarafından desteklenmesini gerektiğine işaret etti. Uşşak, “Cemevine ‘çalgı çengi evi’ diye bakmak cahilliktir. Sazlı, sözle zikir yapılabilir. AK Parti iktidarı bugüne kadar hiçbir iktidarın yapmadığını yaptı. 7 kez alevi çalıştayı düzenledi” dedi.