BIST 10.188
DOLAR 32,36
EURO 34,65
ALTIN 2.389,47
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

İzmir'e kaybettiren şey ön yargı mı?

Bakan Bağış, EXPO seçimlerinde Türkiye'nin kaybetmesinin nedenini ön yargı olarak değerlendirdi.

Abone ol
Türkiye olimpiyatların ardından EXPO 2020'yi de kaybetti! AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İzmir'in değil EXPO'nun kaybettiğini söyledi. Bakan Bağış, olimpiyatlardaki önyargının EXPO'da da sürdüğünü ifade etti.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İzmir'in EXPO 2020 oylamasında elenmesine ilişkin olarak, "Kaybeden İzmir olmadı, kaybeden dünya sağlığı, dünya barışı oldu" dedi.
 
Paris'teki Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) Genel Kurulu'nda yapılan oylamada İzmir'in ikinci turda elenmesini değerlendiren Bağış, sağlık temasıyla düzenlenecek bir EXPO'nun en çok İzmir’e yakışacağını ancak maalesef bunun gerçekleşmediğini söyledi.

KAYBEDEN İZMİR OLMADI 
 
Bakan Bağış, dünyanın ilk hastanesinin kurulduğu, Hipokrat gibi tıbbın babası sayılan şahsiyetleri bünyesinde barındırmış İzmir’in dünyaya sunacağı Ege güneşinin hiçbir şeyle ikame edilemeyeceğini de belirtti. 
 
Camilerin kiliselerle ve sinagoglarla bir arada kardeşçe yaşayabildiği nadir şehirlerden olan İzmir'in dünyaya sadece fiziksel değil, ruhsal sağlık için de etkili reçeteler sunma potansiyeline işaret eden Bağış, şunları kaydetti:
 
"EXPO organizasyonunun dünyanın bütün coğrafyalarına ulaşması için İzmir ilaç gibi gelecekti. İzmir gibi şehirler EXPO düzenlememekle önemlerinden bir şey yitirmez. Ama aynısını EXPO için söylemek mümkün değil. İzmir EXPO’yu, EXPO da İzmir’i kaybetmiştir. Sorunlara, özellikle sağlık sorunlarına neşter vurmaktansa, onları halının altına süpüren zihniyet bilmelidir ki o sorunlar sonradan daha kötü bir şekilde nüksedecektir."
 
POLİTİKA VE ÖNYARGILAR
 
AB Bakanı Bağış, büyük çaplı organizasyonlarda önyargılara yer olmaması gerektiğini de vurgulayarak, "Türkiye’ye karşı Olimpiyatlar'da da hissettiğimiz önyargılardan kaynaklanan bu olumsuz tavrın EXPO gibi dünya çapındaki bir organizasyonda devam ettiğini görmek gerçekten üzücü. Artık bu gibi büyük organizasyonlara politika ve önyargılar karışmamalı" değerlendirmesinde bulundu.
 
UNIVERSIADE gibi dünyanın en başarılı organizasyonlarından birini gerçekleştiren İzmir’e EXPO’nun verilmemesinin altında sadece önyargıların yatabileceğini kaydeden Bağış, "Bu zihniyetin şifaya muhtaç olduğu açıktır ve eminiz ki bu şifa kaynağını, yani İzmir’i ve Türkiye’yi kaçırmaktan pişmanlık duyacaklar" dedi.