BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

İzmir'de dev Nevruz kutlaması!

İzmir'deki Nevruz kutlamaları, HDP'nin öncülüğünde binlerce kişinin katılımıyla Alsancak semtindeki Gündoğdu Meydanı'nda yapıldı.

Abone ol

HDP İzmir İl yönetimi öncülüğündeki bu yılki kutlamalar, önceki yıllarda izin verilmeyen Gündoğdu Meydanı'nda yapıldı. Kutlamalara katılanlar, bugün saat 11.00'den itibaren alanı doldurmaya başladı. İzmir'deki Nevruz kutlamasına katılım oranında ise geçtiğimiz yıllarla kıyaslandığında dikkat çeken bir artış yaşandığı görüldü.

Alanda kurulan, konuşmaların yapılacağı platforma, sol tarafında Türkçe, sağ tarafında Kürtçe 'Öcalan'ın özgürlüğü tüm halkların örgürlüğüdür' yazan, ortasında ise Abdullah Öcalan'ın posteri bulunan büyük bir pankart asıldı.

Gündoğdu Meydanı'nı dolduran binlerce kişi, çalınan şarkı ve türküler eşliğinde eğlendi. Üzerlerinde HDP yelekleri bulunan partili görevliler, kutlamalarda bir olumsuzluk olmaması için çaba harcadı. Alanda HDP bayrak ve flamalarının ağırlığı dikkat çekerken, kalabalıkarasında bazı kişiler yüzlerini poşuyla kapattı.

Alandaki nevroz ateşini yakan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, "nevruzun halkların tarihinde yer etmiş, Ortadoğu halklarının ortak bayramı olduğunu" belirterek, "Nevruza farklı anlamlar yükleyenler oldu ama ortak bir anlamı var. Yeni bir dönemin başlangıcıdır nevruz. Daha iyiye, daha güzele gidişin ilk ve güçlü adımıdır. Zulme karşı başkaldırıdır, özgürlüktür" dedi.

Kışanak, "Öcalan dün tüm Türkiye'ye, hatta Ortadoğu'ya büyük bir mesaj verdi, 'emperyalistler ve bölgenin gerici ulus devletleri halklarımızı, kimliklerimizi çatıştırarak kendilerine iktidar kurmak istediler, işte bu dönemi kapatıyoruz' dedi" ifadesini kullandı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sürece ilişkin açıklamalarını da eleştirdi.

Gömülü resim için kalıcı bağlantı

HDP İzmir İl Başkanı Cavit Uğur ise Türkiye'nin barışa susadığını, çatışmanın kimsenin faydası bulunmadığını söyledi.

Daha sonra çocuklardan oluşan koro Kürtçe şarkılar söyledi.

Plevne Bulvarı tarafındaki polis kontrol noktasında, üzerinde bıçak bulunan kişi ile polis arasında arbede yaşandı. Bu kişinin, flama sopasıyla vurduğu polis memurunun burnu kırıldı.

Polis, Alsancak Devlet Hastanesine kaldırılırken, kaçan kişinin yakalanması için çalışma başlatıldığı, kamera kayıtlarının incelendiği bildirildi.

Meydanın çevresindeki bazı yolların araç trafiğine kapatılması nedeniyle diğer yollarda yoğunluk yaşandığı görüldü.