BIST 9.718
DOLAR 32,53
EURO 34,95
ALTIN 2.431,11
HABER /  SEÇİM  /  2018 GENEL SEÇİMLERİ

İttifak en çok kime yarayacak, kimi fena bozacak?

AK Parti, 7 Haziran ve 1 Kasım genel seçimlerinin sonuçları üzerinden yaptığı simülasyon, AK Parti-MHP ittifakında oylar artmasa da AK Parti'nin oylarının artacağını ortaya koydu. DEniz Zeyrek'in köşesindeki bilgilere göre AK Parti ittifakta hem CHP'den hem de MHP'den milletvekili alacak...

Abone ol

AK Parti ile MHP arasındaki ittifak uzlaşısı sonrası 26 maddelik yasa değişikliği teklifi Meclis'e sunuldu. Peki ittifak en çok kime yarayacak?.. İttifakın kaybedeni kim olacak?.. Seçimlerde milletvekili sayısını D’Hondt sistemine göre belirlendiğini hatırlatan Hürriyet yazarı Deniz Zeyrek, "AK Parti, ittifaklı bir seçimde “dış D’Hondt” sistemi sayesinde hem CHP hem de MHP'den milletvekili alacağını yazdı.

AK Parti’nin “7 Haziran 2015” ve “1 Kasım 2015” genel seçimlerinin sonuçları üzerinden yaptığı “simülasyon”un, AK Parti-MHP ittifakının, oyları artmasa da AK Parti’nin milletvekili sayısının artabileceğini gösterdiğini belirten Zeyrek, "AK Parti, ittifaklı bir seçimde 'dış D’Hondt' sistemi sayesinde ana muhalefetin, 'iç D’Hondt' sistemiyle de ittifakın küçük ortağının milletvekillerini alabilir" dedi. 

Türkiye’de 1961’den beri genel ve ara seçimlerde milletvekili sayısını D’Hondt sistemine göre belirlendiğini hatırlatan Zeyrek, bu sistemin de illerde en büyük partiyi avantajlı hale getiren bir “nispi temsil” imkânı sunduğunu hatırlattı. 

‘DIŞ D’HONDT’ KALELERİNDE CHP’Yİ VURABİLİR: "CHP’nin 1. parti olduğu yerlerde, D’Hondt sistemi nedeniyle AK Parti-MHP ittifakı avantaj sağlayabilir" diyen Zeyrek bunu İzmir 2. Bölge’de 1 Kasım 2015 seçimleri üzerinden örneklendirdi: "CHP 7, AK Parti 4, MHP 1 ve HDP 1 milletvekilliği kazanmıştı. CHP’nin 662 bin 50 oyuna karşı AK Parti’nin 432 bin 684, MHP’nin 158 bin 83 ve HDP’nin 104 bin 117 oyu vardı. O tarihte ittifak olsa hesaplama CHP’nin 662 bin 50 oyuna karşılık ittifakın 590 bin 767 ve HDP’nin 104 bin 117 oyu ile yapılacaktı. Bu da CHP’nin 6, ittifakın 6 ve HDP’nin 1 milletvekili anlamına geliyordu. Bu örnekte ittifak nedeniyle CHP’den ittifaka geçen milletvekilliği, ittifak içinde yapılacak “iç D’Hondt” hesabı sonucunda AK Parti’nin olacaktı."

MHP DE VEKİL KAYBEDECEK: İttifak içinde ayrıca yapılacak D’Hondt hesaplamalarında ittifakın küçük ortağı MHP'nin de zararlı çıkacağını belirten Deniz Zeyrek, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'nun, bir süre önceki sohbetinde ittifakların baraj sorununun aşılması için işe yarayabileceğini belirterek, “Ama içerideki D’Hondt hesabı nedeniyle küçük ortaklar hak ettikleri milletvekillerini alamayabilir” sözlerini hatırlattı.

Deniz Zeyrek'in yazısının tamamını okumak için TIKLAYIN