BIST 9.916
DOLAR 32,51
EURO 34,90
ALTIN 2.433,22
HABER /  DÜNYA

İtalya'da 12 saat sonra mucize

İtalya 5.8'lik depremin şokunu atlatamadı. Bölgede 8 bin kişi daha evsiz kaldı. Kamuoyu yaraları sarmaya çalışıyor.

Abone ol

İtalya'nın kuzeyinde Emilia Romagna bölgesinde dün sabah yerel saatle 09.00'da (TSİ 10.00) gerçekleşen 5.8 şiddetindeki depremin ardından yerel saatle 12.56'da (TSİ 13.56) 5.3 ve 13.00'de (TSİ 14.00) 5.1 şiddetindeki iki artçı sarsıntı, ölü sayısını 16'ya çıkardı. Yaralı sayısı ise 350 olarak açıklandı.

10 KİŞİ İŞBAŞINDA ÖLDÜ

Bölgede San Felice sul Panaro'daki Meta firmasının depo binasının çökmesi sonucu üç çalışan hayatını kaybetti. Ölenlerin Hindistan asıllı Kumar Pawan(31), Fas asıllı Muhammed Azaar (46) ve İtalyan mühendis Gianni Bignardi(62) olduğu tespit edildi. Mirandola'da faaliyet gösteren Aries firmasında çalışan ve göçük altında kalan iki kişiden birinin Mauro Mantovani (64) olduğu belirlendi. San Giacomo Roncole'deki yerle bir olan BBG firmasında, firma sahiplerinden biri Enea Grilli (64) ve işçiler Eddi Borghi ve Vincenzo Grilli göçük altında hayatını kaybetti. Cavezzo beldesinde Malavasi mobilya firmasında çalışan Daniela Salvioli (42) ve boya fabrikası Colorificio Oece'de çalışan Iva Contini (56) iş başında yaşamını yitirdi. 

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

TEDBİRSİZLİK YÜZÜNDEN Mİ?

İtalyan İşçi Sendikaları Konfederasyonu (CISL) Ulusal sekreteri Raffaele Bonanni'nin, ölen 16 kişiden 10'unun çalışan olmasıyla ilgili, "Bu trajediyi engelleyebilirdik" açıklaması ülkede polemik yarattı. Bonanni, bölgede deprem süreci devam ederken, zarar görmüş işyerlerinde çalışmaya gerekli tetkikler yapılmadan başlandığını iddia etti.

ÖLÜ DENİLDİ YARALI ÇIKTI

Cavezzo'da emekli Enzo Borghi (78), Rovereto di Novi kasabasında ise rahip Ivan Martini kilisede göçük altında kaldı. Öğleden sonra adı ölenler arasında geçen Carpi rahibinin ise yaralı olarak kurtulduğu belirlendi. Bunun yanında Concordia'da Sergio Corbellini, Medolla'da Paolo Siclari (37) deprem kurbanı oldu.

12 SAAT SONRA MUCİZE

Deprem bölgesinden akşam saatlerinde gelen bir haber yüzleri az da olsa güldürdü. Cavezzo beldesinde, çadırkentte kalan, sabah saatlerinde bir kaç kıyafet almak için dört katlı bir binada bulunan evine döndüğü belirtilen 65 yaşındaki bir kadın, 12 saat göçük altında kaldıktan sonra sağ kurtarıldı. Kadının, yatak odasından kıyafet aldığı sırada sabahki 5.8'lik depreme yakalandığı, kendini yatağın yanında yere atan kadının, yatak başının yardımıyla oluşan hayat üçgeni sayesinde yaşamayı başardığı ortaya çıktı. Modena Hastanesi'ne kaldırılan kadın tedavi altına alındı.  

1 MİLYON PARMESAN TELEF OLDU

Dünyaca ünlü parmesan peynirinin başkenti kabul edilen bölgede, depremin en büyük vurgunlarından birini parmesan üreticisi yaşadı. Her bir kalıbı 40 kilo gelen ve kilo fiyatı 15 euro (yaklaşık 35 lira) ila  35 euro (yaklaşık 82 lira) arasında değişen 1 milyon peynir kalıbının telef olduğu açıklandı. Ortalama 800 milyon euroluk (yaklaşık 1 milyar 855 milyon lira) peynir zarar gördü.

KAHİN BİLİMADAMINDAN "DİKKATSİZLİK" İDDİASI

2009 yılında meydana gelen ve 308 kişinin ölümüyle sonuçlanan L'Aquila depremini önceden bilerek tüm dikkatleri üzerine çeken, kamuoyunun "kahin bilimadamı" olarak tanıdığı Fizik uzmanı Giampaolo Giuliani ise tüm verilerin depremi işaret ettiğini öne sürdü. Giuliani,  "Geçtiğimiz haftadan itibaren, aynı bölgede güçlü bir depremin daha olacağının tüm sinyalleri vardı ama gerekli dikkat gösterilmedi" iddiasında bulundu.