BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,78
ALTIN 2.506,64
HABER /  GÜNCEL

İtalya: Cumhurbaşkanlığı çalışanları lojmandan çıkacak

İtalya Cumhurbaşkanı, cumhurbaşkanlığı çalışanlarının masraflarını kısmak için oturdukları lojmanlardan çıkarılmalarına ya da kiralarını kendilerinin ödemesine karar verdi.

Abone ol

İtalya Cumhurbaşkanı, cumhurbaşkanlığı çalışanlarının masraflarını kısmak için oturdukları lojmanlardan çıkarılmalarına ya da kiralarını kendilerinin ödemesine karar verdi.

Ekonomik kriz tedbirleri kapsamında kamu harcamalarında kesintiye gidilen ülkede tasarruf tedbirleri Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na (Quirinale) kadar ulaştı.

Bugüne kadar, cumhurbaşkanlığına bağlı lojman evlerde çok düşük ücretler karşılığında oturan görevliler lojmandan çıkarılacak.

Yalnızca görevleri gereği mesai saatleri dışında da Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda bulunmaları gereken kişilerin lojmanda oturmasına izin verilecek.

Bu kişiler de fiyat artışlarıyla karşılaşacak.

Gelecek aydan itibaren 2018 yılına kadar aşamalı olarak uygulanacak yeni tedbirler kapsamında ilk olarak, Roma standartlarına göre çok düşük olan kira ücretleri artırılacak.

Lojman hakkından faydalanan cumhurbaşkanlığı çalışanları halen kent merkezindeki 100 metrekarelik bir daire için ortalama 300-400 euro kira ödüyor.

Bu kira ücretleri ilk aşamada yüzde 20-30 oranında artırılacak, 2017'den itibaren de kiranın tamamını kiracılar ödeyecek.

25 metrekare ile 224 metrekare arasındaki evlerin kiraları 821 euro ile 4533 euro arasında değişecek.

2018'e kadar, halen 58 görevlinin kullanımında olan lojman sayısının üçte bire indirilmesi planlanıyor.

Cumhurbaşkanı Mattarella'nın tasarruf önlemlerini yetersiz bulanlar da var.

Il Fatto Quotidiano gazetesi, halen cumhurbaşkanlığı lojmanlarında oturanlar arasında elektrik şefinden teşrifatçıya kadar birçok kademedeki yetkililerin bulunduğunu yazdı.

Faturaları da ödeyecekler

Bugüne kadar faturalarının yarısını devletten alan cumhurbaşkanlığı görevlileri bundan böyle bu harcamaları da kendi ceplerinden karşılamak zorunda kalacak.

Otopark kullanımı içinse ilk araçları için ücret ödemeyecek olan görevliler, ikinci araçtan itibaren otopark ücretlerini kendileri ödeyecek.

Bu yılın başında cumhurbaşkanlığına seçilen Sergio Mattarella'nın lojmanlarla ilgili bu kararı kimileri tarafından alkışlanırken, kimileri tarafındansa yetersiz bulundu.

Bazı İtalyan gazeteleri bu girişimi bir "devrim" olarak yorumlanırken, bazıları ise kesintilere rağmen cumhurbaşkanlığı çalışanlarının yine de piyasa ortalamasından çok daha düşük kira ücretleri ödeyeceğine vurgu yaptı.