BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

İsveç'te Ruanda soykırımı suçundan ömür boyu hapis

İsveç'te bir mahkeme Ruanda'da Tutsilerin ve ılımlı Hutuların öldürüldüğü soykırımda suçu olduğu tespit edilen bir kişiye ömür boyu hapis cezası verildi.

Abone ol

İsveç'te ilk kez görülen bir soykırım davasında Ruanda soykırımına katılmış olduğu saptanan bir kişiye ömür boyu hapis cezası verildi.

Mahkümiyet kararında Stanislas Mbanenande'nin 6 Nisan ile 18 Temmuz 1994 tarihleri arasında Ruanda'nın Kibuye bölgesinde 50 000 kişinin soykırım amaçlı katliamına katılmış olması ömür boyu hapis cezasına gerekçe olarak gösterildi.


Ruanda'da çoğunluk olan Hutular 100 gün süren soykırımda 800 000 Tutsiyi öldürmüştü.


Stockholm Mahkemesi, İsveç vatandaşı olan Stanislas Mbanenande'nin de, çok sayıda tanığın ifadesine dayanarak otomatik silahla Tutsileri öldürerek katliama katılmış olduğunun saptandığını bildirdi.


Tanıkların ihbarı üzerine geçen yıl aralık ayında tutuklanan Stanislas Mbanenande hakkında Ruanda'da kapsamlı araştırma yapıldı. Çok sayıda tanığın ifadesinin yer aldığı dava dosyası 5 000 sayfadan oluşuyor.


Öte yandan Ruanda yetkili kurumları da söz konusu kişi hakkında suç duyurusunda bulunarak geri verilmesini istedi ancak Stockholm Mahkemesi, İsveç vatandaşı olduğundan dolayı Stanislas Mbanenande'yi geri vermedi.


Mahkeme ayrıca soykırım suçlusu hakkında sadece tanıkların ifadelerine dayanarak karar verdi.


Savcılık mahkemeye teknik kanıt sunmadı ancak mahkeme heyeti tanık ifadelerini inandırıcı ve yeterli buldu.


Savcı Tora Holst, İsveç'te ilk kez görülen soykırım davasında verilmiş olan kararın, İsveç'in suçluların sığınacağı bir yer olmadığını göstermesi bakımından da önemli olduğunu söyledi.


Savcı ayrıca, başka bir kıtada bu tür suçlara karışmış olanların, yargı önüne çıkarılabileceğini göstermesi bakımından da önemli olduğunu belirtti.