BIST 9.530
DOLAR 32,49
EURO 34,85
ALTIN 2.479,84
HABER /  GÜNCEL

İsveç Filistin devletini resmen tanıdı

İsveç bugün Filistin'i resmen devlet olarak tanıdı ve bu konuda adım atmış ilk Avrupa ülkesi sıfatını kazandı. Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, İsveç'in "cesur ve tarihi" sözleriyle nitelediği tanıma kararını memnunlukla karşıladı.

Abone ol

İsveç bugün Filistin'i resmen devlet olarak tanıdı ve bu konuda adım atmış ilk Avrupa ülkesi sıfatını kazandı.

İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallstrom, Dagens Nyheter gazetesinde yayımlanan açıklamasında, sürekli olarak çıkmaza girmiş görüşmeler, yıkım, öfke ve sıkıntının damgasını vurduğu bölgede daha iyi bir gelecek yaratılması umuduyla bu adımı attıklarını belirtti.

Dışişleri Bakanı Wallstrom, diğer ülkelerin de İsveç'in izinden gideceklerini umduğunu kaydetti.

İsveç bu ayın başlarında Filistin'i devlet olarak tanımayı planladığını duyurduğunda, ABD böylesi bir adım için henüz erken olduğunu bildirmişti.

Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, İsveç'in "cesur ve tarihi" sözleriyle nitelediği tanıma kararını memnunlukla karşıladı. Abbas diğer ülkelerin de, İsveç'in izinden gitmesi çağrısında bulundu.

Mahmud Abbas'ın sözcüsü Ebu Rudeyna, "Bu karar İsrail'in Kudüs'te yaptıklarına bir cevap oldu." dedi ve Abbas'ın, "Bizim 1967 sınırlarını esas alan, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devleti olarak varolma hakkımızı tanımakta çekimser davranan diğer tüm ülkeler İsveç'in yolundan gitmeli." dedi.