BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

İşte YÖK'ün gurur(!) tablosu

Avrupa Üniversiteler Birliği'nin "turuncu" karne verdiği üniversitelerimiz, kalite listesinde 45 ülke içinde Andorra ve Sırbistan gibi ülkelerle son sırada yer aldı.

Abone ol

Avrupa Üniversiteler Birliği, geçen ay, birliğe üye 45 ülkenin karnelerini açıklarken, Türkiye'ye kalite notu olarak en kötünün bir üstü olan "turuncu" not vermişti. Birliğin "kalite" listesinde, üniversitelerimizin son sıralarda yer aldığı ortaya çıktı.

Avrupa Yüksek Öğretim Alanı'na dahil olan 45 ülkenin yükseköğretimlerindeki kalitenin belli bir standarda kavuşturulması amacıyla belirlenen Bologna Kriterleri'ne ilişkin Bolonya Süreci İzleme Grubu Sekretaryası tüm ülkeleri kapsayan bir rapor hazırladı. Üniversitelerin kalite güvence sisteminin gelişimi, değerlendirme sistemleri, kalite gelişim sürecine öğrencilerin ve uluslarası kurumların katılımını içeren 4 kriterde 45 üye ülkenin toplam not ortalaması "çok iyi performas" anlamına gelen "açık yeşil" olarak tespit edildi.

Üye ülkelerin içinde Almanya, Danimarka, Belçika, Norveç, Finlandiya, Macaristan, İrlanda, Litvanya, Hollanda, Polonya'nın kalite notu mükemmel performans anlamına gelen "koyu yeşil" oldu. Not ortalaması açık yeşil olan ülkeler içinde, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Yunanistan, İzlanda, Liechtenstein, Litvanya, Malta, Portekiz, Slovakya, İspanya ve Makedonya gibi ülkelerin yer alması dikkat çekti.

Arnavutluk bile Hırvatistan, Romanya, Slovenya, Rusya gibi ülkelerle birlikte kalite notu "sarı" olan ülkeler kategorisine girmeyi başarırken, 45 ülkenin içinde en kötü not ortalamasına sahip olan 7 ülkenin içerisinde Türkiye'nin de yer alması "YÖK'ün ayıbı" olarak değerlendirildi. Türkiye'nin içinde olduğu kategoride, Andorra, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Sırbistan ve Lükbemburg gibi ülkeler yer aldı. Bulgaristan, Bosna Hersek ve Lüksemburg, bir ya da iki kalite kriterinde "sarı" not almayı başardı ancak Türkiye, Andorra'yla birlikte hiç bir kalite kriterinde turuncunun üzerine çıkamayan iki ülkeden biri oldu.

Haber: Recep Yeter
Kaynak: