BIST 10.265
DOLAR 32,36
EURO 34,79
ALTIN 2.394,35
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

İşte Yeni CHP’nin şifreleri!

CHP'nin kongresinde bundan sonraki CHP'nin yeni dönemiyle ilgili ipuçları da çıktı.

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER

ANKARA- Kaset skandalının ortaya çıktığı Mayıs ayından bu yana suların durulmadığı CHP’de yeni bir dönem başlıyor. CHP liderliğine Kemal Kılıçdaroğlu’nun gelişi, Önder Sav ve ekibinin parti yönetiminden çıkarılması sonrası son darbe de Parti Meclisi’ne vuruldu. Deniz Baykal ve Önder Sav ekibini neredeyse silen Kılıçdaroğlu parti içindeki hakimiyetini sağlamlaştırdı.

Partideki değişim kurultayda kullanılan dile, açılan pankartlara da yansıdı. CHP lideri Kılıçdaroğlu konuşmasında daha önce eleştirilere uğrayan “Yeni CHP” ifadesini kullanmaktan çekinmedi. Halkçı söylemiyle bilinen Ecevit’in izleri görülen kongrede devrim ve devrimcilik söylemi dikkat çekti.  Yaklaşık 9 saat süren kongrede CHP’deki değişimi gösteren ilginç notlardan bazıları şöyle oldu:

KILIÇDAROĞLU’NA 68 RUHUYLA KARŞILAMA: Sık sık "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek" sloganları atılan kongrede Kılıçdaroğlu’nun salona girişinde, "68 Ruhuyla halkın iktidarını kurmaya geliyoruz" pankartı açıldı. Kılıçdaroğlu da konuşmasında partililere “Yoldaşlarım” diye seslendi.

CHP’NİN MANİFESTOSU: 1.5 saat süren konuşmasında daha önce yapılan kongrede eleştirilen “Recep Bey” ifadesini bir kez kullanan Kılıçdaroğlu daha çözüm odaklı konuştu, CHP iktidarında yapacaklarını anlattı. Bir anlamda CHP’nin manifestosunu yayınladı.

27 BİN KİŞİ KATILDI: CHP’nin merakla beklenen kongresinde liste tartışması yoktu ama büyük heyecan ve coşku vardı. Parti yetkililerinin açıklamasına göre kongreye 27 bin kişi katıldı.

KONGREDE ECEVİT İZLERİ: Mavi tonlarının ağırlıkta olduğu kongre salonunda "Umudun adı Ecevit"i hatırlatan "Umudun adı Kemal", "2. Ecevit Kılıçdaroğlu" pankart ve sloganları yer aldı.

BİZİM KEMAL UMUDU: Kılıçdaroğlu’na büyük coşkuyla yaklaşan partililer "Bizim Kemal Başbakan olacak" pankartı açtı.

KILIÇDAROĞLU DAKİKLİĞİ: Kongrede ezber bozan durumlar da yaşandı. Bütün kongreler belirtilen saatten en az bir bir saat sonra başlarken Kılıçdaroğlu kongre başlama saati olarak duyurulan 11.00’de salona giriş yaptı.

ŞIK TAKIM GİYDİ: Bir önceki kongrede kravatsız oluşuyla dikkat çeken Kılıçdaroğlu bu kongreye şık bir takımla geldi.

YENİ CHP: Kılıçdaroğlu konuşmasında CHP'yi anlatırken yönetim dışı bıraktığı Önder Sav’ın sert eleştirisine maruz kalan "Yeni" ifadesini kullanmaktan çekinmedi. Kılıçdaroğlu partililere yeni tüzük kurultayı sözü verirken, "Tüzüğü göreceksiniz; nasıl ki çok partili rejimi getiren bir CHP varsa, parti içi demokrasiyi getiren, çağdaş bir tüzükle yeni CHP olacak” dedi. Kadınlara ve gençlere çağrı yaparken de Kılıçdaroğlu, “Nüfusun yarısı kadın. Ama siyasette kadın var mı yeteri kadar? Siyasette gençler var mı? O zaman yeni CHP, yeni anlayışla yola çıkıyoruz. Gençler ve kadınlar siyasette daha fazla yer alacak” sözü verdi.

10. YIL MARŞI COŞKUSU: Mayıs ayında yapılan kongrede Parti Meclisi'ne giren Enver Aysever'in "10. Yıl Marşını bırakalım, 100. Yıl Marşını yazalım" sözünün aksine partililer en çok çalan 10. Yıl Marşı ile coştu.

KONGREDE İŞÇİ KASKLARI: Kongre salonunda toplumun farklı kesimlerinin temsiline özel bir önem verildi. Bir grup partili başlarında işçi kaskları ile salonda oturdu. Kongreye gençlerin ve kadınların ilgisi yüksek oldu. Salon düzeni ve güvenliğinden de sorumlu olan gençler sık sık slogan atarak kongrenin coşkusu ve heyecanının anahtarı oldu.

EN ÇOK ALKIŞ ECEVİT VE KANADOĞLU’NA: Kurultaya, siyasi parti liderlerin yanı sıra, büyükelçiler, sanatçılar ve sivil toplum örgütleri davet edildi. Onur konukları olarak Rahşan Ecevit ve Sevinç İnönü, Serap Aksoy Gürkan, Sabih Kanadoğlu, Müjde Ar, Özlem Toker ve Adnan Bıçak gibi isimler katıldı. En büyük alkışı eski Başbakanlardan Bülent Ecevit'in eşi Rahşan Ecevit ve Sabih Kanadoğlu aldı.

DENİZ BAYKAL ve ÖNDER SAV'DAN SESSİZ GİRİŞ: CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal'ın salona girişi sırasında anons yapılmadı. Baykal sessiz sedasız Antalya delegasyonunun bulunduğu yere geçti. Önder Sav'ın girişi de sessiz oldu. Sav, ''Genel başkana rağmen CHP'de bir liste yapılmamıştır. Kırgınlığım yok'' dedi.

SALONU AYAĞA KALDIRAN DÖRTLÜK: Kılıçdaroğlu hazır bir metinle değil ellerindeki notlara bakarak konuştu. Ayrı ayrı öğrenciler, emekliler, kadınlar, üniversite öğrencileri, öğretim üyelerine seslenen Kılıçdaroğlu en sert eleştiriyi ise 12 Eylül konusuna geldiğinde yaptı. Başbakan Erdoğan’a “Gencecik bedenler idam edilirken. Metris Diyarbakır’da işkenceler yapılırken sen yeşil kuşak projesini nasıl hayata geçiririm diye uğraşmıyor muydun?” diye soran Kılıçdaroğlu Hasan Hüseyin’den bir dörtlük okudu. Kılıçdaroğlu’nun okuduğu “Ekilir ekin geliriz, ezilir un geliriz, bir gider bin geliriz” dörtlüğü sonrası kurultay salonunda en büyük coşku ve heyecan yaşandı. Ayağa kalkan partililer slogan atıp Kılıçdaroğlu’nu alkışlarken konuşmaya bir süre ara verildi.