BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

İşte üç işlemde kaçak cep testi

Kaçak cep telefonları Ekim sonunda kayıt altına alınıp hizmet dışı bırakılacak! Peki telefonunuzun kaçak olup olmadığını nasıl öğreneceksiniz? Cevabı çok basit...

Abone ol

Kaçak cep telefonları ekim ayı sonuna kadar kayıt altına alınacak, 13 Aralık’tan itibaren ise kayıt dışı olan telefonlar bloke edilecek! Türkiye’de 11 milyona yakın kayıt dışı cep telefonu bulunuyor. Yeni yasayla kaçak cep telefonları kayıt altına alınırken; cep telefonu gaspı, hırsızlığı, kapkaçı gibi suçlar artık gündemden çıkacak. Kaçak telefonların kayıt altına alınmasıyla ekonomiye yaklaşık 160-170 milyon YTL gelir sağlanacak.

Peki telefonununuzun kaçak olup olmadığını nasıl öğrenebilirsiniz?

Aşağıdaki işlemleri yapmanız yeterli...

1- Cep telefonunuzda *#06# tuşlarına basıyorsunuz. (Bazen hemen bazen de YES tuşuna bastıktan sonra) ekrana 15 haneli bir numara geliyor. Bu sizin telefonunuzun IMEI numarasıdır.

2- http://imei.tk.gov.tr/ adresine girdiğinizde IMEI sorgulama ekranıyla karşılaşacaksınız. Satıra ara vermeden baştan başlayarak 15 rakamı giriyorsunuz. (Ör: 123456789012345) Sonra sorgula tuşunu tıklıyorsunuz. (Bazen sonda 2 rakam daha çıkabiliyor, bu rakamları girip girmemeniz önemli değil)

3- Aşağıda kayıtlı olup olmadığı çıkıyor. Eğer kayıtlı ise sorun yok. Değilse TK tarafindan ilan edilecek yere 5 YTL yatırıp telefonunuzu kayıt ettiriyorsunuz. Aksi takdirde cep telefonunuza önce bir uyarı mesajı gönderiliyor, sonra da tamamen kapatılıyor ve Türkiye sınırları içinde kullanılamaz oluyor.