BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

İşte Türkiye'nin yeni 'Eurovision'u...

TRT Genel Müdürü Şahin, Türkiye'nin 2015'teki Eurovision Yarışması'na katılmayacağını, bu sene ilk defa farklı bir müzik yarışmasına katılacağını açıkladı.

Abone ol

Türkiye'nin en son 2012 yılında Can Bonomo'nun Love Me Back isimli şarkısıyla katıldığı Eurovision şarkı yarışmasına 2015'te katılıp katılmayacağına TRT Genel Müdürü Şahin'den açıklama geldi.

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin 2015 yılında düzenlenecek Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmayacaklarını açıkladı. Şahin, Eurovision yerine Asya Pasifik Yayın Birliği Müzik Yarışması'na katılacaklarını söyledi.

eurovision.20140905164050.jpg

TÜRKİYE EUROVISION'A EN SON NE ZAMAN KATILDI?

Türkiye,  2013 yılında kurallarda yapılan değişiklikler ve politik oylamaları sebep göstererek Malmö'de gerçekleştirilecek yarışmadan çekilmişti. 2013 yılında çekilen Türkiye 2014 yılında da katılmama kararı almıştı.

EUROVISION YERİNE BAŞKA YARIŞMA...

Uluslararası Sözlü Müzik Festivali'nin Denizli'deki tanıtım toplantısına katılan Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT) Genel Müdürü İbrahim Şahin, Manga Grubu'nun bu ilk kez katılacağı Asya Pasifik Yayın Birliği Müzik Yarışması'na, ilk defa orada okuyacakları bir eserle katılacağını açıkladı. Aynı toplantıda konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de Türk dizi ve filmlerinin kültür coğrafyası olarak kabul edilen bölgede yayınlanabilmesi için bakanlık olarak maddi destek vereceklerini söyledi.

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, toplantıda bir soru üzerine bu sene Eurovision'a katılmayacaklarını belirtip, "Avrupa Yayın Birliği Başkanı bize gelerek kameralar önünde özür diledi. Ancak, özür yeterli olmuyor tabi. Bizim eleştirdiğimiz hükümlerle ilgili ciddi bir düzeltme yapılmadı" diye konuştu.

YENİ YARIŞMADA TÜRKİYE'Yİ "MANGA" GRUBU TEMSİL EDECEK

Türkiye'nin hem dünyadaki üç büyük kuruluştan biri olan Asya Pasifik Yayın Birliği hem de Avrupa Yayın Birliği üyesi olduğuna dikkati çekip, "Biz, bu sene ilk defa Asya Pasifik Yayın Birliği'nin Müzik Yarışması'na Manga Grubu'yla katılacağız. Bunu resmi bir açıklama olarak yapıyorum. Katılmamızı sağlayan en önemli unsur, bizim yaptığımız şeylerin çok önemsenmesi. Manga Grubu, daha önce de Eurovisiona katılmış ve güzel bir başarı elde etmişti. Bizi hiç kırmadan kabul ettiler. Asya Pasifik Yayın Birliği Müzik Yarışması'nın farklılığı kendilerine özgü, ilk defa orada seslendirilecek parça istiyorlar. Manga ilk kez orada okuyacakları bir şarkı hazırlıyor" dedi.

1398267193_manga_grup.jpg

"TÜRK DİZİ VE FİLMLERİNİ DESTEKLEYECEĞİZ"

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türk dizi ve filmlerinin kültür coğrafyası olarak kabul edilen bölgede yayınlanabilmesi için maddi olarak birebir destekleyeceklerini söyledi. Türkçe'nin daha yaygın kullanılması için Denizli Belediye başkanı olarak görev yaparken karar aldıklarını belirten Zeybekci, Türk dizi ve filmlerinin büyük bir sektör oluşturduğunu ve yurtdışına açıldığını kaydetti. Zeybekci, "Kültür coğrafyamıza baktığımız zaman bölgede en çok seyredilen ve ilgi gören Türk dizi ve filmlerinin olduğunu görüyoruz. Değerlerimize bağlı Türk dizi ve filmlerinin bu bölgede olması bizi mutlu eder. Türk dizi ve filmlerini de bölgedeki yaptıkları çalışmalara bağlı olarak maddi anlamda birebir desteklemek istiyoruz. Bu konuda sadece kamuyu değil özel sektörü de destekleyeceğiz. Türk müzik, dizi ve film sektörünün Ekonomi Bakanlığı tarafından büyük destek göreceğinin altını çiziyorum" dedi.

2014'TE "SAKALLI KADIN" BİRİNCİ OLMUŞTU

2014'te gerçekletirilen son Eurovision müzik yarışmasında Avusturyalı transeksüel şarkıcı Conchita Wurst birinci olmuştu.


c7b33c7cbcfab571570388ff539e15a3.20140905115444.jpg


ŞİMDİYE KADAR EUROISION'DA TÜRKİYE'Yİ TEMSİL EDEN İSİMLER

Türkiye Eurovision'a ilk olarak 1975 yılında, Semiha Yankı’nın seslendirdiği "Seninle Bir Dakika" isimli şarkıyla katıldı, ancak 1990’lara kadar puan tablosunun sonlarında yer aldı. 1979 yarışması Kudüs’te düzenlendiği için Türkiye, o yıl halk seçimi ile belirlenen Maria Rita Epik & 21. Peron’un "Seviyorum" isimli şarkısını yarışmaya göndermekten vazgeçerek yarışmadan çekildi.

Dil konusunda özgürlük getirilmesi ve televoting sistemine geçilmesinin ardından (1997’de ve 2000’de düzenlenen yarışma gibi), Türk katılımcıları, önceki yıllara göre daha iyi sonuçlar aldılar. 1997’de Şebnem Paker, "Dinle" isimli şarkısıyla üçüncü oldu. 2003’te Sertab Erener "Everyway That I Can" isimli şarkıyla, Eurovision Şarkı Yarışması'nda ülkeye ilk birinciliğini kazandırdı. 2004'te İstanbul’da yarışmaya ev sahipliği yapan Türkiye’yi bu yıl "For Real" isimli şarkıyla Athena temsil etti ve 195 puan ile dördüncü oldu. (Bu şarkı ile Türkiye, Eurovision tarihindeki en yüksek puanı kazandı.). 2007’de Kenan Doğulu "Shake It Up Şekerim" isimli şarkısıyla dördüncü, 2008’de Mor ve Ötesi "Deli" isimli Türkçe şarkıyla finalde yedinci oldu. 2009 yılında Türkiye, Hadise’nin "Düm Tek Tek" isimli şarkısıyla bir başka dördüncülük daha da elde etti. 2010’da, müzik grubu maNga "We Could Be the Same" isimli şarkısı ile finalde ikinci oldu. Türkiye, bu başarılı sonuçlarına devam ederken 2011'de Düsseldorf'ta temsil eden Yüksek Sadakat grubu finale kalamadı, Türkiye yarıfinal uygulamasına geçilen 2004 yılından beri ilk defa büyük finale çıkamadı. 2012’de ise Can Bonomo’nun seslendirdiği Love Me Back isimli şarkı ile Türkiye bir kez daha yedinci oldu.