BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

İşte Lice'deki olayların perde arkası!

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde karakol inşaatını engellemek isteyen grupla güvenlik güçleri arasında çatışma çıktı. Peki Lice'deki bu gerginliğin asıl sebebi neydi?

Abone ol

Emniyet ve istihbarat birimlerinin bir kişinin yaşamını yitirdiği Lice olaylarıyla ilgili değerlendirmesi: Yıllık 500 milyon doları geçen uyuşturucu gelirinden vazgeçmek istemeyen PKK, ilçede zehir tarlalarına yapılan kararlı operasyonları önlemek amacıyla Licelileri kalkan yaptı. Bunun için de ‘yeni karakol inşaatı’ bahanesini kullandı.

Akşam gazetesinde yer alan habere göre, Diyarbakır’ın Lice İlçesi’nde ‘yeni karakol yapımı’ gerginliğinde çıkan olaylarda bir kişi hayatını kaybederken, ikisi ağır olmak üzere 9 kişi yaralandı. Bir anda ülkenin gündemine oturan ve diğer illerde de eylemlerin başlamasına neden olan olayın yaşandığı Lice, uzun zamandır güvenlik güçlerinin özel ilgi gösterdiği bölgelerin başında geliyordu. Peki neden Lice?

YILDA 500 MİLYON DOLAR

İstihbarat birimlerinin tespitlerine göre; Lice’deki olayların ardında ne karakola ne de çözüm süreci var. Son aylarda ardı ardına uyuşturucu baskınlarının yapıldığı ilçedeki hint keneviri tarlaları PKK’nın geçim kaynağı. Uyuşturucu ticaretinden yılda 500 milyon dolar kazanan PKK, son aylarda MİT, jandarma ve polisin ortaklaşa yaptığı operasyonlarla iyice köşeye sıkıştı.

TARLALAR ARTTI

Örgüt, ilçe halkını kullanarak uyuşturucu baskınlarının önüne geçmeyi hedefledi. Çünkü güvenlik güçleri yaz boyu operasyonlarını sürdürmeye kararlı. İşte, istihbarat birimlerinin Lice’yle ilgili değerlendirmeleri:
- Güvenlik birimlerine “uyuşturucuyla mücadeleye devam” talimatı verildi.
- Hint keneviri tarlası dağın başına olsa bile hava destekli operasyon yapılıp müdahale ediliyor.
- Diyarbakır ve ilçelerinde güvenlik güçleri tarafından son 6 ay içinde yapılan çalışmalarda 6 ton 807 kilo 850 gram esrar ve 5 milyon 897 bin kök Hint keneviri ele geçirildi.

LİCE’DEN ‘ÇEKİLMEME’ KARARI

- Çözüm sürecini fırsat bilen örgütün uyuşturucu kanadı, bölgeye binlerce ton hint keneviri ekti. Bu rakam geçtiğimiz yıl ekilen rakamın üstüne çıktı.
- Lice kırsalında 100-150, Dibek’te ise 40 PKK’lı uyuşturucu tarlalarını korumak için “sınır dışına çekilmeme” kararı aldı.
- Elde edilen telsiz konuşmalarında “Tarlaları muhafaza edin. Ekim’e devam” talimatı verildiği tespit edildi.
- Adalet Bakanlığı, hint keneviri ekiminde alt ceza sınırını 3 yıla çıkarmak için bir çalışma başlattı.

1-285.jpg

UYUŞTURUCU TACİRLERİNE DARBE VURULMUŞTU

Geçtiğimis Mayıs ayında düzenlenen operasyonla 3 ton esrar ele geçirilirken, 600 binden fazla hint keneviri imha edilmişti. Hava destekli ve 800 asker ya da polisin katıldığı bu büyük operasyona yine halk tepki göstermişti.

Düzenlenen büyük operasyon sonrası dönüş sırasında yol kenarında toplanan bir grubun, askeri araçları taşladığı, bazı araçların camları kırdığı belirtiliyor.