BIST 10.644
DOLAR 32,24
EURO 34,99
ALTIN 2.429,38
HABER /  DÜNYA

İşte Kaddafi'nin geri çekilme nedeni

Libya lideri Muammer Kaddafi bir kez daha muhaliflere meydan okudu

Abone ol

Libya lideri Muammer Kaddafi, Bab'ül Aziziye karargahından "taktik gereği" çekildiklerini belirtti.

Reuters haber ajansı Libya lideri Muammer Kaddafi'nin radyodan halka seslendiğini açıkladı.
Pazar gecesi başkent Trablus'a giren isyancılar, dün akşam Kaddafi'nin Bab-ı Aziziye'deki (Aziziye Kapısı) sarayını ele geçirdi. Ancak Kaddafi ve oğulları sarayda bulunamadı. Bu zafere rağmen isyancılar başkente hâlâ tam hâkimiyet sağlayamadı.

YA ZAFER YA ÖLÜM

Nerede olduğu bilinmeyen Muammer Kaddafi ise, gece geç saatlerde radyo aracılığı ile Libya halkına seslendi. Kaddafi verdiği mesajda "“Ben sağım ve hayattayım. Şu anda Trablus'ta bulunuyorum. Batılı televizyon kanallarının yalan haberlerine inanmayın. Libya halkının derdini paylaşan dünyada herkese şükranlarımı iletmek istiyorum. Zafer bizim olacak, ben bundan eminim! Saldırılar karşısında Ya zafer ya ölüm. Karargahtan ayrılmamız bir strateji gereğiydi" ifadesini kullandı.

Kaddafi’nin yeri hakkında çeşitli iddialar ortaya atılıyor. Muhalifler Trablus’a girmeden önce Tunus’a kaçtığı, memleketi Sirte’de gizli bir yerde kaldığı da iddialar arasında. ABD istihbaratı ise Kaddafi’nin Libya’dan çıktığına dair ellerinde bir bilgi olmadığını açıklamıştı.

3 GÜNDE 400 KİŞİ ÖLDÜ

Trablus'da üç günden bu yana süren çatışmalarda 400'den fazla kişinin öldüğü, 2000 kişinin yaralandığı bildirildi. Libya Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdülcelil, France24 televizyonuna yaptığı açıklamada, "edindikleri ilk bilgilere göre, operasyon sırasında ölenlerin sayısının 400'den biraz fazla olduğunu, yaralı sayısınınsa 2000 olduğunu" belirtti.

Çatışmalarda muhaliflerin Kaddafi yanlısı yaklaşık 600 askeri de esir aldığını belirten Abdülcelil, savaşın ancak Muammer Kaddafi'nin yakalanmasıyla sona ereceğini kaydetti. Abdülcelil, Trablus'daki hastanelerin yaralıları tedavi etme olanağından yoksun olduğunu, bazı yaralıların nakledilmesine ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Bu arada, muhaliflerin Libya liderinin memleketi olan Sirte üzerindeki çemberi daralttıkları ve kentin barışçı bir şekilde teslim olmasını sağlamak için yerel aşiretlerle görüşmelerin başladığı bildirildi. Öte yandan, Katar Başbakanı Hamad Bin Jassem El-Tani, Ulusal Geçiş Konseyi'nin, Arap Birliği Konseyi'nin cumartesi günü Kahire'de düzenleyeceği olağanüstü toplantısında Libya'yı temsil etmek üzere davet edildiğini belirtti.

Katar'ın QNA ajansına göre, toplantıda, Libya ve Suriye'deki gelişmelerin de içinde bulunduğu Arap ülkelerindeki mevcut konjonktürün ele alınması bekleniyor.